Mai putin de 40% dintre copiii din intreaga lume sunt alaptati exclusiv la san pana la varsta de 6 luni, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) care marcheaza intre 11-18 octombrie Saptamana Mondiala a Alaptarii, noteaza lesnewseco.fr.
Convinsa de beneficiile alaptarii si constient de constrangerile pe care aceasta activitate le poate crea, OMS pune accent in acest an pe necesitatea reconcilierii femeilor care alapteaza cu viata profesionala.
Problema primordiala pentru OMS, alaptarea exclusiv la san ar putea salva vietile unui milion de copii in fiecare an. Chiar daca durata alaptarii a crescut, conform statisticilor, de la 8 pana la 13 saptamani acum 25 de ani, la 17 saptamani in prezent, ramane foarte scazuta in raport cu recomandarile internationale. OMS recomanda alaptarea exclusiv la san timp de sase luni, chiar daca exista lucrari stiintifice care recomanda diversificarea alimentatiei nou-nascutilor de la varsta de cinci luni.
In prezent, recomandarea OMS privind alaptarea la san este urmata de mame numai in cazul unuia din cinci copii cu varsta de pana la sase luni.
In Franta, numai 19% dintre copii sunt alaptati timp de o jumatate de an. Pentru a contracara acest fenomen, Centrul de cercetare INSERM in domeniul epidemiologiei si statisticii din cadrul Universitatii Sorbonne din Paris (CRESS) a realizat un studiu in vederea identificarii profilului mamelor care nu au urmat modul de alaptare recomandat. Conform primelor rezultate, a fost stabilita o legatura intre alaptare si factori socio-demografici, cum sunt in special mamele cu varsta sub 30 de ani, putin educate si nascute in Franta, precum si cele supraponderale sau fumatoare. In schimb, copiii cu unul dintre parinti nascuti in afara Frantei sunt alaptati mai mult.
In opinia centrului de cercetare este imperativ ca in cresterea duratei alaptarii sa se implice mai mult tatal, care joaca un rol-cheie, dar sa si fie oferita o sustinere mai buna pentru femei in timpul alaptarii, precum si inca de la debutul sarcinii prin care va aduce pe lume alte vieti. In acest scop, o mai frecventa deplasare la domiciliu a moaselor constituie un sprijin pentru mame.
Publicatia online noteaza ca Franta ramane din acest punct de vedere in urma altor tari, in special al acelora din nordul Europei, unde alaptarea este mai indelungata.
Sursa: Agerpres