Fumatul nu mai este un obicei acceptabil in societate in majoritatea tarilor care implementeaza Conventia-cadru pentru Controlul Tutunului, dar continua sa fie o cauza considerabila de mortalitate, producand decesul a peste jumatate dintre persoanele care fumeaza cu regularitate, scrie EFE joi.
Aceste afirmatii apartin secretarului conventiei-cadru, Vera Luiza da Costa e Silva, si au fost facute intr-o conferinta de presa tinuta la Geneva in ajunul implinirii a zece ani de la data intrarii in vigoare, la 27 februarie 2005, a acestui prin tratat incheiat vreodata sub auspiciile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Avand ca scop combaterea epidemiei mondiale de tabagism, tratatul avea, la data intrarii sale in vigoare, 40 de state semnatare, iar in prezent numarul acestora este de 168 (reprezentand aproximativ 90% din populatia globului).
Cele mai recente date difuzate de OMS arata ca, in fiecare an, mor din cauza fumatului sase milioane de persoane, cifra care s-ar putea reduce considerabil daca se va indeplini obiectivul vizand diminuarea cu 30% pana in 2025 a consumului de tutun in tarile semnatare ale conventiei.
Progresele inregistrate variaza foarte mult, printre tarile cu cele mai bune rezultate figurand Finlanda, Irlanda, Noua Zeelanda si o serie de state insulare din Pacific, care se definesc drept „lipsite de tutun” (avand in vedere ca fumatorii reprezinta sub 15% din populatie).
Eforturile de diminuare a fumatului sunt afectate de publicitate si de cresterea ofertei de dispozitive electronice de inhalare a nicotinei fara a face fum, precum si a celei legate de alte forme de consum de tutun, cum ar fi narghileaua. O alta problema este legata de faptul ca, in multe regiuni, fumatul face parte din cultura locala.
Pe de alta parte, sunt foarte multe actiuni, inclusiv in justitie, intreprinse de firmele producatoare de tutun contra masurilor menite sa combata tabagismul, a mentionat Da Silva, subliniind ca „exista tot mai multe amenintari si ca industria tutunului devine tot mai agresiv”‘.
In deceniul care a trecut de la intrarea in vigoare a conventiei-cadru, 80% dintre tarile semnatare si-au intarit legislatia in privinta limitarii consumului de tutun, iar costul unui pachet de tigari a crescut in medie cu 150%.
Sursa: Agerpres