Răzvan Horațiu Radu a fodst delegat în funcția de adjunct al procurorului general. El a ocupat timp de 11 ani pozițiile de agent al României pe lângă CEDO şi CJUE.
Potrivit președintelui Asociației 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieș, Răzvan Horaţiu Radu este omul care a ascuns dosarul Revoluției în beciul de la Ministerul de Externe pentru a nu-l trimite la CEDO.
„Acest slugarnic perfect, uns și rulat pe la mai multe instituții europene, a fost parașutat la Parchetul General… Atenție, ascunde tot și minte pe președintele țării, pe prim-ministru, pe ministrul Justiției, pe procurorul general, instanțele internaționale cu o lejeritate incredibilă… Inclusiv în corespondențele oficiale. Se numește Răzvan Horaţiu Radu și este un pericol pentru sistemul judiciar”, a declarat Teodor Mărieș pentru Podul.ro.
Problema accesului la Dosarul Revoluției a ajuns în atenția Consiliul Superior al Magistraturii pe 10 septembrie 2009, când plenul CSM a decis să își însușească decizia Comisiei Juridice a Consiliului Europei, prin care se cerea Parchetului General să respecte hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) și să ofere acces la dosarul Revoluției, declara la acel moment Teodor Mărieș, aflat în greva foamei. ”Noi nu vrem bani pentru revoluție (…) ne dorim actele acasă”, a susținut Mărieș, precizând că și Curtea Europeană a Drepturilor Omului a spus ”dați-le actele!”.
Procurorul general Laura Codruța Kovesi spunea că a dat curs tuturor solicitărilor venite de la CEDO și că, în cazul în care Curtea Europeana a Drepturilor Omului va cere Ministerului Public să pună la dispoziția ”Asociației 21 Decembrie 1989” întreg dosarul pentru a fi copiat, o va face. Prin urmare, Kovesi a dispus copierea tuturor actelor din Dosarul Revoluției pentru a fi trimise la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în urma discuțiilor avute.
Numai că CEDO a comunicat din iulie că documentele deja transmise privind dosarul Revoluției sunt suficiente, declara, pentru NewsIn, agentul României la CEDO, pe 16 septembrie 2009, în contextul în care grefierii de la parchet se apucaseră să copieze cele 1.000 de volume ale dosarului.
Totodată, Agentul Guvernamental al României la CEDO – Razvan-Horațiu Radu – a mai precizat că nu pot fi transmise documente în afara cadrului procesual, acesta putând fi stabilit numai de CEDO.
Sursa podul.ro