Între 1 si 4 august, în Carpații Meridionali din România va avea loc concursul internațional de ciclism pe trasee montane, Carpatian MTB Epic.
Despre concurs, găsim informații și în presa italiană, care nu ezită să laude peisajele de vis pe care Carpații României le pun la dispoziția cicliștilor și turiștilor: „Un peisaj de basm, pe care nu-l poți descrie decât cu un singur cuvânt: un paradis!”, scriu italienii.
În ultimii 5 ani, acest domeniu a fost dezvoltat și în Maramureș. Nu mai puțin de 6 trasee turistici pentru bicicliști au fost realizate în județul nostru. traseele noastre sunt variante ciclabile ale unor drumuri care aveau sau încă au o altă utilitate: drumuri forestiere și de căruțe, poteci pastorale, ulițele satelor, scurte fragmente de drumuri județene și comunale, vechi terasamente ale căilor ferate, oferind turiștilor opțiuni „de a descoperi regiunea în ritmul pe care aceasta îl merită”
Pe zona traseului „Mara-Cosău-Creasta Cocoșului” sunt numeroase biserici de lemn ridicate în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, cu picturi vechi, colecții de icoane pe lemn și sticlă și detalii arhitecturale specific maramureșene. Majoritatea sunt biserici-monument, iar două dintre ele au fost incluse în patrimoniul UNESCO.
De asemenea, cei care vin la noi în județ se pot bucura de oportunitatea să petreacă sărbătorile în stil maramureșean. Maramureșenii țin cu sfințenie, prin post și rugăciune, sărbătorile creștine, care aici se împletesc cu ritualuri şi credinţe populare, cu tradiţii agrare şi deseori sunt însoţite de evenimente unde se „joacă” şi se „horeşte”. Pe lângă vechile obiceiuri de Anul Nou, de Florii, de Paşte, de Rusalii, de Sf. Mărie, de Crăciun şi de alte mari sărbători creştine.
Așa că, prin turism, sport, tradiție și religie, județul nostru oferă turiștilor o oportunitate enormă, care dă șansa ca și la noi să se organizeze concursuri internaționale de ciclism.