Divergentele dintre Occident si Rusia privind Ucraina nu vor afecta planificatul gazoduct South Stream, a afirmat duminica directorul general al companiei energetice austriece OMV, Gerhard Roiss, intr-un interviu acordat publicatiei britanice ‘Financial Times’ (FT).
Gazprom pompeaza miliarde de dolari in conducta care ar urma sa transporte din 2015 gaze naturale din Rusia spre Europa, permitand gigantului rus sa-si reduca dependenta de Ucraina ca ruta de tranzit. Totusi, tensiunile dintre Occident si Rusia au sporit din cauza conflictului din Ucraina.
Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagra. In Bulgaria se va ramifica in doua — spre nord, prin Serbia, Croatia, Ungaria, Slovenia, Austria, si spre sud, catre Grecia si sudul Italiei. Sectiunea submarina dintre Rusia si Bulgaria va avea 900 km lungime. Actionarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia) cu 20%, si Wintershall Holding (Germania) si EDF (Franta) cu cate 15%. Gazprom a infiintat deja companii mixte cu societati din Austria, Bulgaria, Croatia, Slovenia, Grecia, Ungaria si Serbia.
In iunie, un consortiu de firme condus de societatea rusa Stroitransgaz, companie vizata de sanctiunile americane, a fost selectata pentru a construi sectiunea din Bulgaria a gazoductului South Stream. Stroitransgaz, care a devenit tinta sanctiunilor impuse de SUA dupa anexarea Crimeei de catre Rusia, este controlata de omul de afaceri rus Gennady Timchenko. Potrivit Forbes, Timchenko este al saselea cel mai bogat om de afaceri din Rusia si are legaturi cu presedintele Vladimir Putin.
In reactie, Comisia Europeana a cerut Bulgariei sa suspende lucrarile la South Stream, in asteptarea unei decizii referitoare la modul in care proiectul respecta legislatia Uniunii Europene. Executivul comunitar sustine ca South Stream incalca legislatia comunitara in domeniul concurentei, deoarece nu ofera acces tertelor parti. In plus, proiectul South Stream vine in contradictie cu politica UE de diversificare a surselor de aprovizionare si de reducere a dependentei de Rusia.
In ciuda acestor probleme, Gerhard Roiss, care a semnat in iunie un acord cu Gazprom pentru infiintarea unei companii mixte care va fi responsabila pentru construirea sectiunii din Austria a conductei South Stream, afirma ca nu se asteapta ca proiectul sa fie subminat si orice intarzieri sunt gestionabile.
‘Nimeni nu ne poate spune sa nu construim o conducta. Este o problema ce tine de legislatia interna … fiecare decide pentru el insusi. O conducta este un proiect pe 50 de ani, deci cineva trebuie sa priveasca situatia in mod realist .. cateva luni de intarziere nu reprezinta o problema’, a declarat seful OMV.
Dar analistii nu sunt atat de siguri. ‘Gradul in care se va deteriora situatia din Ucraina va determina soarta South Stream. Daca lucrurile de deterioreaza extrem de mult, cred ca UE isi va intensifica eforturile de pedepsire a Rusiei’, a declarat analistul Trevor Sikorski de la compania de consultanta Energy Aspects.
Analistul Ilya Zaslavskiy de la Chatham House are o abordare similara: ‘Daca Gazprom construieste partea gazoductului de sub mare pana in 2015 asa cum este planificat, ar putea ramane impotmoliti deoarece Bulgaria nu va permite tranzitul gazelor naturale inainte ca UE sa decida cum va fi tratata noua capacitate’.
Gerhard Roiss, o persoana energica la cei 62 de ani, subliniaza ca deja gazul natural este transportat printr-o alta conducta sprijinita de Rusia in nord-estul Germaniei, numita Opal, chiar daca Gazprom nu a obtinut aprobarea UE de a folosi gazoductul la intreaga sa capacitate.
De asemenea seful OMV a avertizat impotriva suplimentarii sanctiunilor UE impotriva regimului presedintelui Vladimir Putin prin tintirea industriei gazelor naturale din Rusia, care furnizeaza aproximativ 30% din cererea din Europa pentru combustibil.
Gerhard Roiss sustine ca majorarea numarului rutelor de furnizare a energiei catre Europa este benefica pentru securitatea energetica a regiunii.
‘Opinia mea este foarte simpla. Patru conducte sunt mai bune decat trei, si cinci sunt mai bune decat patru. este un punct de vedere pragmatic’, a afirmat directorul general al OMV, adaugand ca intr-o zi South Stream ar putea transporta gaze nu numai din Rusia, ci si din alte state de la Marea Neagra sau chiar din estul Mediteranei.
Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti. Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale si Energie.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres