Oligoelementele sunt importante in nutritie, deficitul acestora fiind manifestat abia dupa perioade relativ lungi de spoliere a rezervelor organismului, sustin nutritionistii.
„Interventia este necesara in acel moment cand nu se gaseste o cauza clara pentru o stare clinica reclamata de catre pacient, fiind in primul rand greu identificat un astfel de deficit, un diagnostic este sugerat printr-un sindrom de fragilitate prezent, care poate conduce catre o astfel de idee, in masura in care examenul clinic si investigatiile biochimice uzuale sunt relativ normale„, a declarat, seful Departamentului de Diabet Nutritie al SUUMC „Carol Davila”, dr. Ciprian Constantin.
Potrivit acestuia, magneziu este un astfel de oligoelement ce actioneaza ca factor de crestere, tonic general, este regenerator, echilibrant psihic, antidepresiv si tranchilizant, esential pentru celula vie, intervine alaturi de calciu si fosfor in controlul excitabilitatii musculare, inlesneste metabolismul vitaminei C si al calciului.
De asemenea, acesta mai are rolul de a fi unul dintre constituentii principali ai scheletului si dintilor, este cofactor pentru mai mult de 300 de enzime.
Medicul a explicat ca functia majora a magneziului este de a stabiliza enzime ( ATP-ul — adenozin trifosfatul) in anumite reactii biochimice dependente enzimatic.
„Necesarul zilnic de magneziu este de aproximativ 300 mg zilnic (la adult), mai mare in timpul sarcinii (400mg/zi). Corpul uman are in medie 25g de Mg. Alimente cu continut mare in clorofila sunt bogate in magneziu — salata, ceapa verde, urzici, dar si germenii de grau ( 400mg/100g) — bogati si in acid fitic ce impiedica absorbtia Mg — fasolea uscata (370mg/100mg), alunele (150mg/100mg), soia (310mg/100mg). Unul dintre cele mai bogate alimente in magneziu este cacaua — aproximativ 420 mg/100g. Fructele au magneziu: prunele — 40mg/100g, bananele — 35 mg/100g si unele legume: patrunjelul — 26 mg, spanacul — 50 mg”, a aratat dr. Ciprian Constantin.
Potrivit acestuia, deficitul de Magneziu se manifesta prin crampe musculare, hiper-emotivitate si senzatie de lipsa de aer.
„Poate aparea si un deficit de sinteza al proteinelor necesare matricii organice. Simptomatologia deficitului de Mg este nespecifica si se poate manifesta si prin furnicaturi (parestezii) si amorteli ale mainilor si picioarelor, fragilitate a unghiilor, diferite reactii alergice, carii dentare, insomnii rebele, etc”, a afirmat seful Departamentului de Diabet Nutritie al SUUMC „Carol Davila”.
El a sustinut ca, potrivit unor studii ale cercetatorilor americani, peste 30% dintre femeile a caror dieta a fost urmarita au un aport mai mic de Mg, deoarece alimentele bogate caloric au si un aport mare de Mg. Refacerea unui astfel de deficit necesita o perioada mai mare, deoarece numarul alimentelor bogate in Mg este relativ restrans, daca se face strict prin controlul dietei si prin reglarea acestui aport doar prin interventie medicala nutritionala.
„Concluzionand, lipsa unui astfel de oligoelement este neclar exprimata in clinica — in cazul deficitului minor — si rar cautata. Este confundata si cu lipsa Calciului. Ionograma uzuala poate contine si Mg, daca medicul curant este sensibilizat de simptomele frustre, de prezentarea clinica si eventual de o ancheta alimentara corecta si, mai ales, de corectia initiala, fara rezultat, cu Calciu”, a explicat medicul.
Sursa: Agerpres