Comisarul european pentru politici regionale, Corina Cretu, a declarat, sambata, la Putna, ca va trebui luat in considerare afluxul imigrantilor din Ucraina, iar Romania ar trebui sa prezinte in Consiliul European care este situatia, adaugand insa ca fenomenul cel mai dramatic e cel din Mediterana.
Intrebata daca in cadrul Comisiei Europene se pune problema imigrantilor care pot proveni din Ucraina din cauza razboiului din aceasta tara, Corina Cretu a spus ca exista un plan de lucru al CE cu cote ale imigrantilor.
„Bineinteles ca cel din Mediterana e cel mai dramatic fenomen, care se intampla zi de zi si este vorba de zeci de mii de oameni. Si acest aflux din Ucraina ar trebui luat in considerare si este responsabilitatea Romaniei de a prezenta in Consiliul European care este situatia”, a spus Corina Cretu.
Ea a apreciat ca ar trebui sa se faca o informare completa catre Comisia Europeana privind impactul acestui aflux de oameni in fiecare stat membru al UE. Peste 2.000 de persoane s-au inecat in Marea Mediterana in cursul anului 2015, in incercarea de a ajunge in Italia, Malta, Grecia sau Spania. Recent, cel putin 200 de oameni au murit in largul Libiei dupa scufundarea unui pescador la bordul caruia erau aproximativ 600 de imigranti. In ultima saptamana, Misiunea navala a Uniunii Europene a salvat aproape 3.000 de imigranti care riscau sa se inece in Marea Mediterana.
Potrivit Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR), aproximativ 250.000 de extracomunitari au ajuns in tari ale Uniunii Europene in primele sapte luni ale anului 2015, dintre care 124.000 in Grecia si 98.000 in Italia.
Comisia Europeana considera situatia o urgenta care cere un raspuns colectiv al Uniunii Europene, pentru a face fata sutelor de mii de imigranti care incearca sa ajunga in Europa.
Recent, Comisia Europeana a aprobat 23 de programe multianuale in domeniul migratiei, in valoare de 2,4 miliarde de euro, Romania urmand sa primeasca aproape 100 de milioane de euro.
In luna mai, Comisia Europeana a propus un mecanism de „relocare” a imigrantilor, in scopul ajutarii Italiei si Greciei.
Romania ar urma sa primeasca 2.362 de imigranti extracomunitari, conform schemei propuse de Comisia Europeana in cadrul planului care prevede masuri de combatere a imigratiei pe Marea Mediterana si distribuirea refugiatilor in spatiul Uniunii Europene.
Sursa: Mediafax