Ancheta in dosarul in care este cercetat premierul Victor Ponta este aproape finalizata la acest moment, mai fiind de administrat cateva probe, a declarat, marti, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi.
UPDATE – Ponta, dupa ce Kovesi a spus ca dosarul sau este aproape finalizat: E cea mai buna veste pentru mine
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca se bucura ca dosarul sau este aproape finalizat, asa cum afirmase procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi, iar acest anunt este „cea mai buna veste”, pentru ca doreste cat mai repede o solutie.
„Este cea mai buna veste pentru mine, ca de-aia m-am dus, am dat declaratii, am facut expertiza. Am cerut special disjungerea tocmai ca sa decida mai repede cu mine. Daca ma scoate de sub urmarire penala, daca ma trimite in judecata, important este ca doresc cat mai repede sa finalizez acest lucru. (…) Tot aud cu penalul, deci chiar ma bucur de ceea ce a zis procurorul sef”, a declarat Ponta.
Prim-ministrul a spus ca vrea „cat mai repede” o solutie la dosarul sau si tocmai de aceea „anuntul de azi e unul foarte bun”.
Pe de alta parte, Ponta a spus ca nu are inca un raspuns de la procurorul de caz in privinta solicitarii sale de disjungere.
Intrebata, marti, despre o eventuala solutie in dosarul premierului Victor Ponta si daca s-a decis trimirea in judecata, Laura Codruta Kovesi a spus: ”Procurorul de caz va decide cand finalizeaza ancheta. La momentul actual, acheta este aproape finalizata, mai sunt de administrat cateva probe”.
Ultima data, premierul Victor Ponta a fost audiat la DNA saptamana trecuta, cand a facut o cerere pentru a fi disjunsa din ”dosarul mare”, Turceni-Rovinari, partea care il vizeaza pe el.
Premierul Victor Ponta a stat in sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) aproximativ o ora si jumatate, el spunand la iesire ca audierea s-a purtat intr-o forma civilizata si a raspuns la toate intrebarile procurorului de caz.
Premierul a precizat atunci ca a solicitat anchetatorilor sa disjunga din „dosarul mare”, „Turceni – Rovinari”, acuzatiile ce il privesc pentru a fi data cat mai repede o solutie.
„A ramas un singur lucru pe care probabil o sa vi-l comunice si procurorul. Am facut o cerere ca situatia mea sa fie disjunsa pentru ca nu are legatura cu dosarul mare, ca sa se rezolve mai repede, intr-un fel sau altul. Eu cred ca este interesul si al meu si al parchetului si al opiniei publice sa nu stea bucatica mea in dosarul mare. Daca procurorul va accepta, atunci foarte repede o sa avem o solutie. Repet, discutia a fost civilizata si am spus tot adevarul, tot ce stiu”, a mai spus Victor Ponta, la iesirea de la DNA.
Ponta a fost audiat la DNA si in 19 august, cand procurorii au anuntat ca au pus sechestru asigurator pe un apartament al premierului pentru a recupera prejudiciul de 51.321 de lei care ar fi fost produs de acesta prin complicitate la evaziune fiscala, suma stabilita in urma expertizei efectuate in dosarul „Turceni – Rovinari”.
DNA preciza ca prejudiciul stabilit in dosarul „Turceni – Rovinari” consta in obligatiile fiscale de la care s-ar fi sustras SCA „Sova si Asociatii”, reprezentata de Sova Dan-Coman, cu ajutorul lui Victor Ponta, in calitate de reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”.
Ponta a scris atunci pe Facebook ca in din expertiza facuta in dosarul sau se arata ca SCA „Sova si Asociatii” si-a dedus cheltuieli in baza contractului cu el de 51.321 de lei, dar au si fost platite taxe si impozite de catre Cabinet Avocat „Ponta Victor”, in suma de 53.000 de lei.
Oficiali din DNA au precizat, la randul lor, ca acel fragment prezentat de Victor Ponta din expertiza efectuata in dosarul „Turceni – Rovinari” nu este o concluzie a expertizei, ci o observatie a expertului parte al lui Dan Sova.
Anchetatorii sustin ca platile facute de SCA „Sova si Asociatii” catre Victor Ponta, in cuantum de 181.439,98 de lei, reprezinta cheltuieli ce nu au la baza operatiuni reale. In acest fel, s-ar fi produs o diminuare nelegala a bazei de impozitare a contribuabilului SCA „Sova si Asociatii” si, in consecinta, ar fi fost platit catre stat un impozit diminuat cu 51.321 de lei, diferenta ce reprezinta prejudiciul stabilit in urma expertizei.
DNA a precizat ca in acest dosar Victor Ponta este cercetat pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata si spalarea banilor, iar Dan-Coman Sova este cercetat pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani.
In 5 iunie, Victor Ponta a ajuns prima data in fata procurorilor DNA, care l-au anuntat ca are calitatea de suspect, pentru fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care a fost avocat.
In 13 iulie, procurorii l-au anuntat ca a fost inceputa actiunea penala in cazul sau si ca i-a fost schimbata calitatea din suspect in inculpat, in dosarul „Turceni-Rovinari”. De asemenea, procurorii au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ale lui Victor Ponta.
Procurorii DNA il acuza pe Victor Ponta de fals in inscrisuri sub semnatura privata, pentru ca ar fi emis mai multe facturi, fara a avea o baza legala, in baza unui contract incheiat intre firma sa de avocatura si cea a lui Dan Sova. Anchetatorii au stabilit ca, in realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare cu Sova.
Mai mult, in perioada efectuarii unor controale fiscale, Ponta s-ar fi inteles cu Sova ca acesta sa intocmeasca in cadrul societatii de avocati rapoarte de activitate juridica, „pretins a fi prestata de Ponta Victor-Viorel, corespunzatoare celor 16 luni cat a durat conventia”, spun procurorii anticoruptie.
Procurorii DNA sustin ca, in realitate, Ponta nu a efectuat niciuna dintre activitatile inregistrate in contabilitate, folosind o parte din sumele obtinute de la SCA „Sova si Asociatii” pentru cumpararea a doua apartamente de lux intr-un complex rezidential situat in Bucuresti. Firma lui Dan Sova i-ar fi cumparat premierului si un autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10, „la solicitarea expresa” a acestuia.
In acelasi dosar, senatorul Dan Sova este urmarit penal pentru fals in inscrisuri, evaziune fiscala, spalare de bani, complicitate la abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dupa ce in perioada 2007-2008 firma „Sova si Asociatii” a incheiat trei contracte de asistenta juridica cu complexele Turceni si Rovinari, in urma carora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.
Sursa: Mediafax