Presedintele BCE, Mario Draghi, se asteapta la o crestere modesta a zonei euro in semestrul doi din 2014, sprijinita de recentele masuri de stimulare anuntate de Banca Central Europeana, si s-a angajat sa adopte noi masuri daca va fi necesar.
Intr-un interviu publicat joi de publicatia lituaniana de afaceri ‘Verslo Zinios’, Draghi a avertizat ca extinderea tensiunilor geopolitice ar putea afecta increderea consumatorilor si a oamenilor de afaceri. Dar, sustine seful BCE, sanctiunile impuse pana acum Rusiei au avut un impact limitat asupra economiei zonei euro.
De asemenea, Draghi a avertizat asupra riscului ca reformele structurale insuficiente sa afecteze mediul de afaceri din zona euro.
„Este acum de competenta guvernelor nationale sa actioneze decisiv prin adoptarea unor noi reforme structurale. Guvernele nu ar trebui sa tina cont de progresele inregistrate in consolidarea fiscala si sa stimuleze cresterea economica’, a explicat oficialul BCE.
‘Conform datelor preliminare primite in timpul verii, conditiile economice sunt usor mai slabe decat ne asteptam. Pe ansamblu, totusi, ne asteptam la o crestere modesta in a doua jumatate a anului’, a afirmat presedintele BCE.
Acesta a adaugat ca nivelul somajului ‘este inacceptabil de ridicat’ si creditarea redusa afecteaza redresarea.
Conform datelor Eurostat, in trimestrul doi din 2014, comparativ cu precedentele trei luni, Uniunea Europeana a inregistrat o crestere de 0,2% in timp ce economia zonei euro a stagnat.
Draghi a reafirmat ca BCE este pregatita sa adopte mai multe masuri de stimulare daca va fi necesar si a subliniat ca nu se asteapta in zona euro la o deflatie de tipul celei inregistrate in Japonia in anii ’90.
‘O serie de factori difera semnificativ de Japonia anilor ’90. BCE a intervenit rapid, la inceputul crizei, si acum verifica bancile pentru a le forta sa-si rezolve problemele’, a declarat presedintele BCE.
Conform datelor Eurostat, in august 2014, rata anuala a inflatiei s-a mentinut in zona euro la 0,4%, mult sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE. Este cea mai scazuta rata anuala a inflatiei inregistrata de zona euro, dupa octombrie 2009.
In prezent, inflatia anuala in zona euro este mult sub obiectivul de 2% fixat de Banca Centrala Europeana, ceea ce ar putea determina Consiliul guvernatorilor sa adopte noi masuri de relaxare a politicii monetare.
In septembrie, BCE a decis sa reduca dobanda de baza la un nou minim record, 0,05%, in incercarea de a stimula economia si de a evita pericolul deflatiei.
Sursa: Agerpres