Premierul Victor Ponta sustine ca Romania ”nu isi poate asuma ceva pentru care nu este pregatita” si ca aceia care cer acum ca romanii sa fie solidari in criza refugiatilor ”sunt aceiasi care ne spun ca nu suntem buni de Schengen”.
”Romania are o pozitie coordonata in legatura cu criza refugiatilor, dar nu e o problema simpla. Discutam in continuare, dar daca vorbim pe mai multe voci, cu atat mai rau. Este important ca tara noastra sa nu cada in xenofobie. Romania vrea sa fie europeana – trebuie sa aplice niste valori europene. Nu putem sa ne asumam ceva pentru care nu suntem pregatiti. Nu avem acum aceasta posibilitate. Iar pozitia Romaniei nu se conditioneaza de chestiunea cu Schengen. Cei care ne solicita acum sa fim solidari sunt aceiasi care ne spun ca nu suntem buni de Schengen. E un pic de ipocrizie!”, a scris premierul Victor Ponta pe Facebook, sambata seara.
Comisia Europeana a prezentat miercuri o propunere de repartizare intre statele membre ale Uniunii Europene a 120.000 de imigranti sositi in Italia (15.600), Grecia (50.400) si Ungaria (54.000).
Conform acestei propuneri, Romania ar urma sa primeasca 4.646 de imigranti, dintre care 604 din Italia, 1.951 din Grecia si 2.091 din Ungaria.
Aceasta se adauga propunerii formulate de CE in luna mai, care prevedea repartizarea a 40.000 de imigranti din Grecia si Italia. CE a propus in mai ca Romania sa primeasca 1.705 imigranti, dintre care 682 din Grecia si 1.023 din Italia.
Presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta au sustinut ca Romania nu poate primi mai mult decat ii permite capacitatea de 1.785 de locuri, iar saptamana viitoare va avea loc sedinta CSAT in care se va discuta situatia privind cotele de refugiati.
Seful statului a declarat, joi, ca a luat act cu nemultumire de proiectul prez
entat in PE si ca mandatul Romaniei la conferinta JAI va fi sa nu accepte cote obligatorii de refugiati, adaugand ca nu este oportun si nu este o solutie sa fie stablite astfel de cote.
El a precizat ca a discutat cu ministrul de Interne, Gabriel Oprea, care va participa la Consiliul JAI de luni, 14 septembrie, iar mandatul acestuia este sa nu declare adeziunea Romaniei pentru cotele obligatorii.
In opinia presedintelui, cotele obligatorii, „calculate intr-un mod foarte birocratic”, fara consultare, nu vor rezolva problema imigrantilor, iar un astfel de proiect ca acela prezentat de CE nu era necesar „in aceasta faza”.
Sursa: Mediafax