Ca la noi la nimeni. După ultimele escapade ale celor care urmau să fie condamnați, Ministrul Justiției propune o așa-zisă „lege a fugarilor”.
Propunerea legislativă are loc chiar în ziua în care Sorin Oprescu, care a fugit din țară înainte să fie condamnat definitiv la închisoare pentru corupție, a fost eliberat de justiția din Grecia pe cauțiune.
Fostul primar general al Capitalei, medicul Sorin Oprescu, condamnat în lipsă la peste 10 ani de închisoare, a fost reținut la Atena pe 17 mai, în baza mandatului emis de autoritățile române.
Potrivit modificărilor propuse de MJ, persoanele condamnate definitiv și care fug din țară pentru a scăpa de închisoare pot fi pedepsite și pentru infracțiunea de evadare.
Dar persoanele care își văd de treaba lor și pleacă într-o vacanță sau într-o vizită de lucru într-o altă țară, cum pot fi ferite de această lege a titanului de la justiție? E o întrebare bună la care ar trebui să primi răspuns clar, concret, nu din articole de lege.
Toată legea din România e interpretabilă și e așa pentru ca cei care au nevoie să poată jongla cu articolele.
Concret, ce presupune OUG-ul de modificare a Codului Penal?
Creșterea numărului de condamnați care se sustrag executării pedepsei penale „reflectă o realitate socială nouă, urmare a unui cumul de cauze probabile: resurse financiare considerabile ale unora dintre condamnați, sentimentul impunității și mentalitate bazată pe lipsă de respect față de lege și Justiție”, spune MJ.
Proiectul de lege propune completarea art. 285 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, asimilând evadării și fapta persoanei condamnate definitiv la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii de a nu se preda organului de poliție în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a respectivei hotărâri de condamnare.
Intervenția propusă în ceea ce privește regimul sancționator presupune faptul că pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării.
Pentru a reglementa și situația persoanelor condamnate definitiv la o pedeapsa privativă de libertate anterior intrării în vigoare a acestei legi și care se sustrag de la executarea respectivei pedepse, proiectul prevede, sub sancțiunea unei pedepse similare celei prevăzute de dispozițiile Codului penal referitoare la evadare, un termen de 7 zile de la data intrării în vigoare a legii în care aceste persoane se pot preda poliției.