Strategia de aparare, trimisa Parlamentului de presedintele Kaus Iohannis, cuprinde o serie de concepte preluate de la fostul presedinte Traian Basescu si goleste de continut activitatea Guvernului, trecandu-se la o republica prezidentiala, a afirmat Calin Popescu Tariceanu, in BP ale Parlamentului.
Tariceanu, presedinte al Senatului si al Partidului Liberal Reformator, a aratat, in sedinta comuna a Birourilor Permanente (BP) ale Senatului si Camerei Deputatilor din 15 iunie, ca el nu a fost invitat la Cotroceni pentru discutii pe aceasta tema si nu crede ca documentul poate fi aprobat in forma transmisa.
„Noi nu am fost invitati, ca partid, la Cotroceni, la discutia care a avut loc legat de Strategia nationala de aparare. Ca atare, nu am putut sa iau cunostinta de acest document decat in momentul in care a fost trimis la Senat si l-am parcurs. Asa cum, probabil, ati observat si dumneavoastra, Strategia nationala de securitate cuprinde, pe langa conceptele traditionale, o serie de concepte preluate de la presedintele Basescu, potrivit carora, in securitatea nationala intra toate celelalte domenii: mediu economic, energie, dezvoltare durabila, sanatate, educatie, protectie sociala, agricultura, tot. Prin urmare, avem de-a face cu doua lucruri care se intampla simultan: transferul acestor atributii, care sunt de resortul Guvernului, la Presedintie, in cadrul Strategiei de securitate nationala, si, evident, golirea de continut a activitatii Guvernului, cu alte cuvinte, trecerea catre o republica prezidentiala. Adica, dincolo de problema de securitate nationala, fata de care am toata sensibilitatea, intr-un mod „subtil”, se merge pe aceasta idee de consolidare a puterii prezidentiale, spuneam, trasatura de baza a mandatului presedintelui precedent”, a spus Tariceanu, in sedinta, conform stenogramei.
El a apreciat astfel ca documentul nu poate fi votat in forma propusa, spunand ca nu contesta atributul presedintelui de a elabora strategia, dar ca este vorba de un anumit mod de abordare a relatiilor interinstitutionale.
Tariceanu s-a adresat si parlamentarilor PNL spunandu-le : „Hai sa nu ne ascundem in spatele degetului, ca nu puteti, sunteti un pic prea mari. Deci, nu va faceti ca uitati ca, ani de zile, PNL a fost angajat intr-o lupta deloc usoara cu fostul presedinte Basescu, care a incercat din rasputeri sa faca ceea ce v-am spus la inceput, si anume transferul de puteri executive la institutia prezidentiala. Daca atunci eram cu totii de acord ca acest lucru nu este acceptabil, inteleg ca acum n-aveti niciun fel de problema, cand presedinte este actualul ocupant al functiei de la Cotroceni si va doriti acest lucru. Eu am ramas statornic convingerilor mele. Si aici nu e o chestiune de strategie de aparare, ci este o chestiune politica mult mai ampla si, de aceea, va spun: usor, nu luati asa viteza”.
Luni, a fost anuntat ca Strategia nationala de aparare a fost trimisa la Comisiile de aparare si, daca acestea nu vor reusi sa intocmeasca raportul intr-o saptamana, pana luni, cand presedintele Klaus Iohannis se va adresa Parlamentului, exista posibilitatea convocarii unei sesiuni extraordinare pentru adoptarea sa.
Liderul deputatilor PNL Ludovic Orban a acuzat faptul ca mai multi membri din Birourile Permanente reunite, apartinand coalitiei majoritare doresc tergiversarea adoptarii strategiei, pe motiv ca presedintele incerca sa isi aroge mai mai multe atributii.
Comisiile de aparare ale Senatului si Camerei Deputatilor au aprobat, miercuri, Strategia nationala de aparare a tarii, urmand ca raportul comisiilor sa fie supus adoptarii plenului Parlamentului luni, dupa discursul presedintelui Klaus Iohannis.
Presedintele Klaus Iohannis a trimis, pe 12 iunie, Parlamentului, Strategia Nationala de Aparare a Tarii, seful statului solicitand sa adreseze Legislativului in 22 iunie un mesaj referitor la acest document, in sedinta comuna a celor doua Camere.
Sursa: Mediafax