„Noi suntem din plămada din care sunt făcute visele și scurta noastră viață, o întregește un somn!” E Shakespeare și mi se pare cel mai reprezentativ citat legat de condiția noastră efemeră pe lumea asta. O lume construită din elite și din simpli oameni, iar delimitarea dintre o categorie și alta, este făcută de cărți.
Cartea este în viața noastră un element central al creări unui psihic sănătos, al dezvoltării fiecăruia dintre noi.
Cartea a fost, este și va fi întotdeauna un sprijin indispensabil în dezvoltarea umană din toate punctele de vedere. Cartea oferă celui care o parcurge, pe lângă satisfacțiile pe care le aduce orice fapt inedit, prilejuri unice de reflecție, de meditație. Ea îndeamnă la introspecție, contribuie substanțial la formarea și modelarea personalității și comportamentului cititorului. Atât cărțile cât și media audio-vizuală sunt la îndemâna tuturor, dar cartea ne face să trăim în afară de minciuna, nedreptate și prejudecați, în timp ce această vulpe numită media, duce mai mult la dezinformare, fiind controlată într-o bună măsură de forțe politice. Dacă acum 50 de ani, media a fost cea care l-a determinat pe un președinte al Statelor Unite ale Americii să își dea demisia, acum media audio-vizuală are prea puține conținuturi usturătoare la adresa puterii.
Cartea este un mod de comunicare și reprezintă o ordonare a cuvintelor la formele lor cele mai expresive, dezvoltă imaginația și spiritul critic care se traduce prin acel mod sceptic prin care ne raportăm la lume. Asta nu înseamnă să devenim niște soacre bombănitoare şi veșnic nemulțumite, înseamnă să nu credem în nimic orbește şi să nu luăm decizii până nu avem parte de niște opinii adevărate şi întemeiate. Acest spirit critic ne poate diferența în societate. Eu sunt de părere că „elitele” au un spirit critic bine dezvoltat.
Este deja o informație cunoscută de toți că dezvoltarea unei societăți nu este posibilă fără elitele. Elitele fac, creează istoria, așa cum tot ele creează tehnologie, afaceri, artă. Trebuie amintit faptul că elitele sunt de trei categorii (conform funcției lor), şi anume economice, politice şi culturale, fiecare cu propriul capital specific (banii, puterea, informația), iar din această clasificare, cea mai importantă categorie este elita culturală, deoarece ea deține informația, iar cu informație poți să ai și bani, poți să ai și putere.
De mici auzim sintagma „Ai carte, ai parte!” pe care o folosesc aici pentru a mai bifa o figură retorică dar și pentru a vă spune mărturisi că eu susțin că este perfect adevărată. Orice carte pe care o citești în plus duce la îmbogățirea culturii generale; la o exprimare corectă, fluentă și coerentă; la o gândire analitică dezvoltată; la o memorie mai bună. De asemenea, cititul te ajută să îți îmbunătățești capacitatea de relaționare cu alte persoane și alungă plictiseală și reîmprospătează mintea.
Conform unui studiu realizat în 2016, mai mult de jumătate dintre români nu au citit nicio carte în 2016, doar 3% au citit mai mult de 10 cărți și doar 8 din 100 citesc din plăcere și nu pentru că trebuie, arată studiile efectuate în țară, pe parcursul mai multor ani. Mai mult, potrivit unui studiu realizat de cei de la Universitatea Yale, cititul nu doar că ne îmbogățește din punct de vedere cultural, dar ne și prelungește viața. Conform datelor statistice, persoanele care citesc cărți cel puțin 30 de minute pe zi, trăiesc cu până la doi ani mai mult decât cei care nu fac acest lucru.
Apropierea de carte înseamnă educare, înseamnă o preocupare sănătoasă, generatoare de valori și de oameni care pot duce societatea, frumos, mai departe. Fiecare om prin ceea ce-i oferă cititul de cărți poate să deveni dintr-un motan fricos, un leu impunător, dintr-un simplu pion al societății, un rege. Citiți oameni buni, este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face cu viața voastră. Este modul în care ne schimbăm gândirea, în care ne reinventăm în permanență!
Cărțile sunt mai mult decât cărți, ele sunt viață, sufletul şi miezul timpurilor trecute, motivul pentru care oamenii au muncit şi au murit, ele sunt cele mai practice instrumente de cultură prin care dintr-un simplu pion al societății, poți să devii rege.
A.B.