Globalizarea este un proces care a nascut in lume multe sperante; acum naste multe nemultumiri pentru ca asteptarile oamenilor nu au fost confirmate, a declarat, vineri, ministrul Culturii, Ionut Vulpescu.
„Revine, din motive diverse, tentatia protectionista. Problemelor generate de globalizare li se raspunde cu solutii care inseamna, pana la urma, refragmentarea lumii. Zelul cu care se construiesc acum ziduri si garduri, la propriu, dar si la figurat, este de-a dreptul nelinistitor. Comertul liber a nascut mai multe probleme decat a rezolvat. A accentuat polarizarile de natura economica, a destructurat sisteme sociale, a fragilizat economii si societati. Este o realitate. Nu poti liberaliza comertul fara sa faci acelasi lucru cu piata muncii. Iar liberalizarea ei inseamna amplificarea dramatica a fluxurilor migratoare, al carui impact este greu de evaluat acum. Ceea ce se intampla acum cu valul de refugiati care se ridica la portile Europei ne da o posibila imagine despre ce vom avea de gestionat”, a afirmat Vulpescu in discursul sustinut la Bucharest Forum 2015.
El a subliniat ca subdezvoltarea ramane o mare problema asupra careia decidentii trebuie sa se aplece cu prioritate.
„Decalajele de dezvoltare se adancesc, accelerate si de noile tehnologii informationale. Paradoxal? Nu. Cata vreme scade calitatea educatiei prin slabirea sistemelor publice de educatie, cata vreme costul educatiei de calitate a crescut dramatic, lucrurile nu au cum fi altfel”, a opinat ministrul Culturii.
El a mentionat ca foarte multi tineri europeni, in est, dar si in vest, reclama „democratizarea accesului la educatie, reducerea discriminarii economice in materie”.
„Subdezvoltarea este prezenta si in tarile prospere, in zonele calamitate de dezindustrializare. Este o alta realitate careia decidentii politici trebuie sa ii gaseasca raspuns. Era si este comod pentru orice Guvern sa ridice din umeri si sa spuna ca astfel de probleme sunt reglate de piata, ca interventia statului nu e necesara. Mie mi se pare ca si cetatenii si mediul de afaceri sunt de alta parere. Cred ca ceea ce puteti face pentru mediul de afaceri, dar si pentru cetateni este sa ajutati statul sa reinvete sa gandeasca strategic. Este o prioritate in opinia mea”, a afirmat ministrul Culturii.
Ionut Vulpescu a subliniat ca Romania are multe avantaje — pozitie geografica, o economie in crestere si un sistem de educatie care, cu putina atentie si investitii, poate cunoaste un salt calitativ.
„Pentru a fi valorificate aceste avantaje trebuie sa gandim impreuna ce avem de facut. Lumea se schimba si noi odata cu ea, dar nu orice schimbare este buna si de dorit. Calitatea unei guvernari este data de calitatea ideilor si programelor care stau la baza ei, dar mai ales de calitatea celor care gandesc pentru guvernanti. Tot ce se intampla in jurul nostru asta ne spune. Am gresi grav daca nu am tine cont de realitati”, a mai spus ministrul Culturii.
Sursa: Agerpres