Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) va scoate la licitatie, pana la finele acestui an, doua licente de TV digitala nationale ramase nealocate in procedura precedenta, precum si 40 de licente de TV digitala regionale si 19 locale, preturile variind intre 1.000 si 300.000 euro.
„Autoritatea a prezentat, in cursul acestei zile (joi – n.r.) spre consultare publica un proiect de decizie si caietul de sarcini pentru organizarea unei licitatii in vederea acordarii celor doua licente (multiplexuri) de televiziune digitala nationale nealocate in procedura precedenta, precum si a 40 de multiplexuri regionale si 19 locale”, a declarat Florin Iana, director executiv in cadrul ANCOM, prezent la un eveniment de specialitate.
Primele trei licente de TV digitala au fost atribuite in urma unei licitatii Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR), acestea fiind adjudecate contra sumei de 1.020.002 euro.
La licitatie s-a inscris si RCS&RDS.
Prin intermediul unei licente TV digitala vor fi furnizate servicii de televiziune digitala terestra la nivelul intregii tari in timp ce multiplexurile regionale si locale vor acoperi fiecare cate o anumita zona de alocare ce poate fi echivalenta cu un judet, respectiv o localitate.
„Ca si in cazul licitatiei organizate in perioada martie-iunie 2014, alocarea multiplexurilor se va face tot printr-o procedura de selectie competitiva care presupune ca fiecare ofertant sa depuna o oferta initiala prin care sa indice categoriile si numarul de multiplexuri pe care doreste sa le achizitioneze. In functie de existenta sau nu a unei cereri mai mari decat oferta, licitatia poate continua cu runde primare pentru multiplexurile unde cererea depaseste oferta, pentru celelalte categorii desemnarea castigatorilor facandu-se pe baza ofertei initiale”, a spus Iana.
Dupa prima etapa de selectie, cand se vor stabili castigatorii si preturile pentru fiecare multiplex solicitat, ti care se va inchide la finele lunii februarie 2015, licitatia va continua cu o runda de alocare in care multiplexurile vor fi repartizate ofertantilor castigatori pe baza sumelor suplimentare pe care acestia vor fi dispusi sa le plateasca pentru a obtine o anumita alocare a frecventelor.
„Pana la mijlocul lunii iunie 2015 vor intra in vigoare licentele de televiziune digitala”, a mai spus reprezentantul ANCOM.
Toate aceste multiplexuri se acorda pentru o perioada de 10 ani, iar castigatorii vor putea sa furnizeze servicii comerciale de transmisie a posturilor de televiziune dupa data de 17 iunie 2015.
Iana a mai spus ca, pana la 1 mai 2017, castigatorii celor doua multiplexuri nationale vor fi obligati sa puna in functiune un numar de cel putin 36 de emitatoare, in timp ce castigatorii multiplexurilor regionale sau locale trebuie sa puna in functiune cel putin un emitator in fiecare zona de alocare.
Taxa minima de licenta care reprezinta pretul de pornire in cadrul licitatiei pentru fiecare din cele doua multiplexuri nationale este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale si locale aceasta variaza intre 12.000 pentru un multiplex regional pentru Bucuresti si 1.000 de euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localitati care nu este resedinta de judet.
Taxele de licenta au fost stabilite de catre Guvern in luna februarie a acestui an.
Licenta de televiziune digitala (multiplexul digital) reprezinta un grup de programe de radiodifuziune si televiziune, servicii multimedia suplimentare si alte date asociate de identificare transmise de la statiile de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecventa.
Documentatia licitatiei poate fi consultata pe pagina web a ANCOM.
Persoanele interesate pot formula si transmite observatii si propuneri pana la data de 27 octombrie, pe adresa sediului central al ANCOM.
Prin intermediul primului multiplex in UHF (MUX 1) „free to air”, Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) va avea obligatia de transmitere in conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, a posturilor publice si private de televiziune care se transmit in prezent in sistem analogic terestru, in conformitate cu prevederile Legii audiovizualului. De asemenea, acest multiplex va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu pana la 31 decembrie 2016.
Pentru celelalte multiplexuri adjudecate, SNR va avea obligatia ca, pana la 1 mai 2017, sa puna in functiune cel putin 36 de emitatoare pentru fiecare dintre retelele corespunzatoare acestor multiplexuri, instalate cate unul in fiecare zona de alocare.
In Romania, procesul de tranzitie de la emisia analogica terestra de televiziune la emisia digitala terestra trebuie sa se incheie pana la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de Romania si Strategiei adoptate de Guvern. La data de 17 iunie 2015, orice transmisie analogica terestra va inceta, aceasta fiind inlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de televiziune si servicii multimedia suplimentare.
Sursa: Mediafax