Vezi VIDEO
Administratia publica locala analizeaza oportunitatea demararii negocierilor cu privire la achizitionarea cladirii fostului restaurant si hotel “Minerul”. In sedinta ordinara a Consiliului Local de vineri, 19 decembrie, alesii locali au vorbit despre implicatiile unei astfel de investitii, avand in vedere importanta arhitecturala si istorica a acestui imobil.
Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, a explicat necesitatea realizarii unui studiu de oportunitate si a unei evaluari a cladirii, ca baza de plecare pentru orice negociere ulterioara.
“Trebuie sa avem, in primul rand, un studiu de oportunitate, de unde vor reiesi cateva aspecte relevante cu privire la aceasta investitie, la aceasta cladire si perspectivele ei si, bineinteles, evaluarea, pentru ca proprietarii pot avea un punct de vedere referitor la valoarea imobilului, iar noi putem sa avem cu totul si cu totul alt punct de vedere. Va trebui sa avem o baza clara de la care sa pornim daca, in urma studiului de oportunitate, va reiesi ca poate sa fie utila aceasta achizitie, iar Consiliul Local isi va mentine punctul de vedere cu privire la cumpararea acestui imobil”, a declarat Catalin Chereches.
Edilul baimarean a precizat ca in ceea ce priveste oportunitatea nu trebuie luat in calcul doar pretul de achizitie ci si nivelul investitiilor ulterioare, mai ales ca mare parte din cladire, respectiv fostul cinematograf, apartine deja municipalitatii.
Cinematograful „Minerul” din Baia Mare este situat in fostul hotel ”Regele Stefan”, o cladire impunatoare, construita in anul 1874, la initiativa lui Fesus Menyhert – un medic pasionat de arheologie si arhitectura – care a condus orasul timp de 26 de ani, pana la moartea sa.
Cladirea a fost ridicata exclusiv din banii municipalitatii si din donatiile baimarenilor bogati, investitia fiind echivalentul a 120 de kilograme de aur de 24 de karate, adica peste 7 milioane de dolari la valoarea de astazi.
Cladirea a fost vanduta in anul 1998, de catre Fondul Proprietatii de Stat, cu 351.000 de dolari – adica de 20 de ori mai putin decat investitia initiala – unei firme inregistrata in Liechtenstein, doar cinematograful ramanand atunci in posesia RADEF.
In 2013, printr-o hotarare de Guvern, cinematograful a intrat in patrimoniul autoritatii publice locale.
Sursa: Tania Purcaru