Vezi VIDEO
De consiliere in cariera, dar si de cursuri de calificare si antreprenoriat au beneficiat sute de maramureseni in ultimele luni, prin intermediul proiectului „Iarba verde de la sate”. Acesta a fost dezvoltat la nivel judetean cu scopul cresterii oportunitatilor de ocupare a locurilor de munca in zonele rurale. La final, cele mai bune idei de afaceri care au prins viata prin intermediul acestui proiect au fost premiate.
Programul finantat din fonduri europene a inclus diferite activitati prin care au fost identificate nevoile de pe piata muncii. Ulterior, au fost organizate cursuri de formare profesionala si, totodata, persoanele din grupul-tinta au beneficiat si de consiliere in cariera, pentru a reusi sa isi gaseasca mai usor un loc de munca.
„Consideram ca proiectul «Iarba verde de la sate» si-a atins scopul pentru care a fost scris si implementat, si anume am reusit sa informam, sa consiliem in cariera si, de asemenea, sa instruim in diferite domenii de activitate pe piata muncii 357 de persoane. Am incercat sa fie domenii solicitate pe piata muncii din Maramures, astfel incat finalitatea acestui proiect sa fie ca cei din grupul-tinta fie sa isi deschida propria afacere in domeniile respective, fie sa se angajeze”, a precizat managerul de proiect, Pusa Jakab.
In urma cursurilor de antreprenoriat, 10 maramureseni si-au deschis cate o afacere, in diferite domenii de activitate. La finalul proiectului, tinerii antreprenori au fost premiati cu cate un laptop si 4.000 de lei, pentru a avea un start bun in afaceri.
„Am participat la o serie de cursuri de antreprenoriat, in cadrul carora am invatat sa ne dezvoltam abilitatile de antreprenor si am realizat si un proiect in acest sens, proiect care in urma acestor cursuri a fost premiat. Ulterior, mi-am deschis si o afacere de pompe funebre. Afacerea este la inceput si o sa o dezvolt pe parcurs”, a aratat una dintre beneficiarele proiectului, Roxana Costin, din Valea Chioarului.
„Prin aceste cursuri ne-am dezvoltat cunostintele si am participat la concurs cu o idee de afacere, mi-am deschis o cofetarie care sper sa mearga cat mai bine. A fost foarte emotionant, speram sa se deruleze bine proiectul”, a povestit o alta beneficiara, Ioana Cupse, din Recea.
Tot in cadrul proiectului, persoanele din grupul-tinta au avut ocazia sa participe la cursuri de specializare in domenii diverse, incepand de la instalator si animator in turism, pana la brutar – patiser, sau ingrijitor batrani la domiciliu. Proiectul s-a derulat pe o perioada de 20 de luni si a avut o finantare de aproximativ doua milioane de lei, din care aproape 1,7 milioane din fonduri europene.
Sursa: Gabriela Kuhajda