România este una dintre cele mai bine dotate țări europene din punct de vedere al terenului agricol, al apei și al resurselor umane. Aceste avantaje în momentul în care ar fi exploatate în mod corespunzător, ar permite dezvoltarea sectorului agro-alimentar, ceea ce ar permite angajarea mult mai productivă a forței de muncă rurale și ar conduce la reducerea discrepanțelor dintre veniturile din zonele rurale și cele urbane.
Modernizarea sectorului agricol ar avea un impact foarte important asupra creșterii economice, iar acest aspect este datorat tot teritoriului agricol însemnat pe care îl are România. Dar pentru modernizarea acestui sector este nevoie de inovații, este nevoie de proiecte și de implicarea statului în demersul de dezvoltare durabilă prin implementarea unor politici agroalimentare adecvate, atât pentru fermieri și procesatori, dar și pentru consumatori.
La nivel mondial se înregistrează un proces de transformare structurală, ca urmare a apariției de noi provocări globale cu efect pe termen lung, care necesită elaborarea unei viziuni strategice în domeniu și realizarea de acțiuni concrete din partea autorităților competente din țara noastră. Populația globală din ce în ce mai numeroasă, creşterea presiunii asupra resurselor naturale şi încălzirea globală determină un nou cadru de lucru la nivel național și internațional. Toate aceste aspecte vor avea implicații profunde asupra agriculturii şi zonelor rurale, cu atât mai multe în România, datorită condițiilor agricole optime. Cererea mondială de alimente este în creștere, urbanizarea sporită, iar aceste idei vor duce o inovații în sectorul agroa-alimentar.
Datorită celor prezentate mai sus, în sectorul agricol din România vor fi introduse anumite caracteristici care să valorifice potențialul enorm al țării. Continuarea demersului de cercetare în acest sector, implementarea unor măsuri pentru integrarea a cât mai multor reprezentanți ai resortului agricol în asociații de profil, informatizarea sistemului agricol, conceperea și dezvoltarea unui sistem de control şi management intern, crearea unor condiții optime pentru depozitarea, sunt doar câteva din măsurile absolut necesare pentru ca potențialul sistemului să fie atins.
O altă oportunitatea ce aparține de sectorul agroa-alimentar din România în contextul european actual, are în vedere existența unor institute naționale de cercetare agricolă. Fundulea este recunoscută drept cea mai importantă unitate de cercetare agricolă din România datorită atât rezultatelor obţinute în diferitele sectoare ale cercetării agricole privind cerealele, plantele tehnice şi furajere, cât şi în valorificarea acestor rezultate de către cultivatori.
Ținând cont de toate aceste aspecte, consider că România a avut, are și va avea un rol foarte important în sectorul agroa-alimentar în contextul european actual.