Incendiul din clubul Colectiv s-a declașat în noaptea de 30 octombrie 2015, în timpul lansării unui nou album al trupei rock Goodbye to Gravity.
Incendiul a izbucnit în timpul concertului din cauza folosirii unor artificii și s-a răspândit rapid, provocând numeroase pierderi de vieți și răniți. Astăzi vor avea loc mai multe evenimente de comemorare pentru victimele tragicului eveniment.
Reamintim că 27 de tineri au murit în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015, iar alţi aproape 40 în perioada următoare, mulţi din cauza infecţiilor nozocomiale contractate în spital.
În afara persoanelor care au decedat, peste 160 de persoane au fost rănite. La concert participau circa 300 de persoane, iar anchetele ulterioare au stabilit că nu erau stabilite sau respectate norme de siguranță.
În vara anului 2017, la aproape 2 ani de la incendiu, unul dintre supraviețuitori s-a sinucis.
România nu are nici astăzi, la 8 ani de la incendiul din clubul Colectiv, un centru pentru tratarea marilor arși, cu toate că de aproape 10 ani se promite construirea unor astfel de centre. Dacă inițial se vorbea de 4 astfel de spitale – două la București, unul la Timișoara și unul la Târgu Mureș, ulterior au rămas doar 3 – unul la Timișoara (centru pentru adulți), unul la Târgu Mureș (centru pentru adulți) și unul la București (centru pentru copii).
Singurul a cărui construcție a început este cel de la Timișoara, unde lucrările au început în iunie anul acesta.
Procesul Colectiv s-a încheiat târziu, abia în decembrie 2021, la peste 6 ani de la incendiul devastator, după patru amânări, și condamnările definitive au fost pronunțate la aproape 7 ani de la tragicul incident, în luna mai a anului 2022.