Presedintele Comisiei Europene, portughezul Jose Manuel Durao Barroso, a apreciat astazi, 7 ianuarie, ca Uniunea Europeana „trebuie sa se uneasca si mai mult” si a dat asigurari ca amenintarea la adresa supravietuirii euro a fost depasita, potrivit EFE.
Barroso a sustinut viitorul monedei unice europene intr-un discurs rostit la Lisabona, cu ocazia deschiderii conferintei „Portugalia in Lume”, care marcheaza cei 40 de ani de existenta ai saptamanalului portughez Expresso.
Fostul premier portughez (2002-2004) a mentionat ca „Europa este privita cu neincredere, cuvintele Europa si criza apar de multe ori asociate” si a apreciat drept o interpretare „nepotrivita” asocierea dintre „criza” si UE. „Criza financiara nu a fost generata de Uniunea Europeana, ci de datorii publice nesustenabile create de guverne si comportamente iresponsabile din domeniul financiar”, a spus Barroso.
Potrivit acestuia, „criza nu a inceput in zona euro si atinge tari care nu sunt din zona euro”. „Uniunea Europeana este o victima a crizei, nu este problema, este parte a solutiei”, a mai spus seful executivului comunitar. „Criza nu este a euro”, ci a datoriei suverane si a sistemului financiar, a subliniat Barroso, adaugand ca „euro continua sa fie o moneda stabila si puternica”.
Oficialul european a amintit, de asemenea, de temerile privind iesirea Greciei din zona euro. „Profesionistii pesimismului s-au inselat din nou. Grecia se mentine in zona euro”, a spus Barroso, subliniind ca „amenintarea existentiala impotriva euro a fost depasita”.
El a criticat totodata „euroscepticismul” si „eurofobia” multor oameni politici din toate tarile UE, care, „atunci cand se intampla ceva rau, europenizeaza esecul, iar cand se intampla ceva bun, nationalizeaza succesul”.
Sursa: Agerpres