Danemarca a fost prima țară europeană care a dat startul, acum câteva săptămâni, relaxării graduale a restricțiilor impuse pentru controlul epidemiei de COVID-19. De atunci, rata infecțiilor și numărul de decese au continuat să scadă. Țara nordică are în prezent 533 de decese și puțin peste 10.000 de cazuri de contaminare, iar oficialii sunt optimiști, mai ales că numărul noilor infecții a scăzut la sub 100 pe zi.
Numărul zilnic de noi infecții în Danemarca Sursa: Worldometers ”Nicio țară nu s-a confruntat cu un al doilea val epidemic încă. Unele state au văzut cum numărul de infecții a fluctuat”, a declarat epidemiologul Kare Molbak, marți. Cu informațiile pe care le avem azi, pot spune că al doilea val este improbabil. Kare Molbak, epidemiolog: Danemarca a intrat săptămâna aceasta în a doua fază a relaxării, care include deschiderea restaurantelor și a mall-urilor. În ciuda măsurilor, rata de reproducere a virusului, care arată câte persoane poate infecta un bolnav, a scăzut de la 0,9 la 0,7 în prima săptămână din mai.
Prin comparație, Germania, care se află la începutul perioadei de relaxare a restricțiilor, a raportat o creștere a ratei de reproducere a virusului la peste 1.
Ca parte a măsurilor luate pentru evitarea unui al doilea val epidemic, Danemarca a anunțat creșterea capacității de testare, aflată în prezent la 20.000 de teste pe zi. În plus, autoritățile vor derula mai activ anchete epidemiologice pentru detectarea persoanelor-contact și, eventual, izolarea lor în spații speciale.
Nu este clar când îşi va redeschide Danemarca frontierele, care au fost închise la mijlocul lunii martie. Una dintre variante ar putea fi cea a deschiderii limitate a granițelor, doar pentru cetățenii din statele care au reușit să controleze epidemia.
Potrivit unui articol din Politiken, citat de Copenhagen Post, nouă țări, inclusiv Danemarca, ar fi discutat despre stabilirea unor astfel de coridoare sigure de transport internațional.
Publicația spune că din clubul select ar face parte Cehia, Singapore, Israel, Noua Zeelandă, Austria, Grecia, Australia, Norvegia și Danemarca. Grecia s-ar fi arătat deja dispusă de a primi turiști din Danemarca începând cu 1 iulie.