Pentru ca au avut posibilitatea sa aleaga ce cursuri doresc, parintii unei clase de la Scoala Gimnaziala „Nicolae Iorga” din Baia Mare au ales ca materie optionala cursurile de sah. Numai ca singura ora pe care o au pe saptamana nu le ajunge celor mici astfel ca si pauzele se transforma in adevarate campionate.
„Optionalul este ales de parinti, de majoritatea parintilor din clasa, nu de doamna invatatoare. Parintii au avut o lista mai lunga si au ales acest optional pentru ca au considerat ca este foarte benefic pe langa toate celelalte materii pe care le invatam, ca sahul este altceva. Este un sport, intr-adevar, dar eu zic ca este mai mult decat un sport. Facem acest optional doar de la inceputul anului scolar dar vreau sa va spun ca in fiecare pauza mare avem copii, aproape jumatate clasa, care prefer, in loc sa mearga afara cand e ploaie sau vreme urata sau sa alerge pe coridoare, isi desfac tabla de sah si… doi cate doi incep partida. Chiar daca nu termina partida nu e nicio problema dar invata mutari, invata miscari si le place foarte mult”, a explicat Amalia Marinela Chereches, invatatoare.
Pentru o parte dintre elevi, ora de sah a fost o noutate dar cunostintele acumulate la curs le-au aplicat si acasa, pentru ca isi petrec o parte din timpul liber disputand partide cu membrii familiei. „Joc sah de aproximativ un an si mi se pare un joc foarte interesant. Cel mai greu mi-a fost sa retin mutarile pieselor. Mai joc si acasa cu sora mea, cu tatal meu si unerori cu mama dar nu-i bat”, a spus Voica, una dintre elevele care joaca sah.
Unul dintre copii spun ca a invatat „jocul inteligentei” de acasa, de la parinti iar la scoala doar a aprofundat. Cu toate acestea nu reuseste tot timpul sa-si invinga colegii. „Stiam dinainte, pentru ca m-a invatat tata si nu mi-a prea fost greu, pentru ca stiam. Imi place sa joc sah cu acei colegi care stiu sa joace la fel de bine ca mine dar nu reusesc sa-i bat tot timpul”, a explicat Phineas, unul dintre elevii care joaca sah.
Sunt instruiti in tainele acestui sport de catre un antrenor care face acest lucru voluntar, din dragoste pentru sah, dar si pentru cei mici. Acesta spune ca „sportul mintii” este un fel de cenusareasa a disciplinelor sportive si ca multi sunt reticenti sa-si incurajeze copiii sa-l practice.
„Din pacate, nu prea e deschidere larga in orasul nostru, raportat la alte orase din tara. E foarte greu, pentru ca parintii formeaza copiii cu o anumita gandire, creeaza in jurul lor o anumita bula de sapun prin superioritatea lor in orice, inclusiv educational, si in sah, si noua, antrenorilor, ne este foarte greu a-i scoate pe copii din respectiva bula si a-i baga pe drumul drept, in care sa invete, intr-adevar, sahul. Multi au impresia ca sahul, daca stiu doua-trei mutari, il stiu si-atunci se formeaza in mintea lor o idee care creeaza o superioritate si invata mai greu. In primul rand noi trebuie sa-i aducem la zero ca sa-i invatam alfabetul sahului, sa inteleaga ce abilitati se pot dezvolta prin sah si la ce-i ajuta sahul”, a spus Imre Mihalka, instructor de sah.
Invatatoarea clasei spune ca si anul scolar viitor le va propune parintilor acelasi optional, pentru ca ii ajuta pe copii sa fie mai disciplinati, mai ordonati si mai organizati in gandire.
Sursa: Ana Pop