Vezi VIDEO
Sambata noaptea, 29/30 martie, Romania va trece la ora de vara, iar ziua de duminica va fi cea mai scurta din an, avand doar 23 de ore. Schimbare orei in functie de anotimp se aplica la nivel mondial inca din anii ‘70, din ratiuni economice, pentru utilizarea cat mai buna a luminii naturale si pentru reducerea consumului de electricitate.
In fiecare an, trecerea la ora de vara a fost stabilita pentru ultima duminica din luna martie, in timp ce in ultima duminica din octombrie ceasurile vor fi date inapoi, revenindu-se astfel la ora de iarna.
„In data de 29 martie vom trece la ora oficiala de vara, astfel incat, pe 30 martie, ora 3:00 va deveni ora 4:00, iar ceasurile se vor da cu o ora inainte. In multe tari din lume se intampla acest lucru, fiind un demers mai vechi, inceput undeva in America, pentru a profita cat mai mult de lumina naturala a soarelui”, a declarat seful Planetariului Baia Mare, Ovidiu Ignat.
Schimbarea orei are efecte pe termen scurt asupra organismului uman, insa specialistii spun ca acestea pot fi evitate printr-un somn ceva mai lung si odihna. „Organismul uman resimte aceasta modificare de ora. Timp de 2-3 zile situatia poate fi mai delicata, dar se rezolva cu un somn mai indelungat. Dormim 8-9 ore pe zi, iar atunci trecerea va fi ceva mai usoara”, a adaugat Ovidiu Ignat.
Trecerea la ora de vara va influenta si mersul trenurilor. Astfel, garniturile care pornesc din statii inainte de ora 3 vor folosi ora de iarna, iar celelalte vor porni in functie de noua ora, cea de vara. Astfel, un singur tren care trece prin Baia Mare va fi afectat de schimbarea orei.
„Modificari majore nu vor exista in mersul trenurilor, pentru noi, baimarenii. Va fi afectat doar Trenul International 6817, care va pleca din Baia Mare cu o ora intarziere. El vine de la Jibou si pleaca spre Valea lui Mihai si Nyirabrany, urmand sa plece din Baia Mare la ora 5:14”, a declarat casier principal in cadrul CFR Baia Mare, Lucia Achim.
Dupa ce ceasurile vor fi date inainte cu o ora, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal va fi de trei ore. Prima tara care a adoptat ora de vara a fost Germania, pe 30 aprilie 1916, urmata de Marea Britanie, Belgia si Danemarca.
Sursa: Tania Purcaru