În ultima sâmbătă din luna martie, în fiecare an, în întreagă lume este celebrată Ora Pământului. În aceste 60 de minute, prin gestul simbolic de a stinge lumina, se dorește conștientizarea de către cât mai mulți oameni a importanței protejării planetei pe care trăim.
În acea oră omenirea poluează mai puțin, consumă mai puțin și trăiește în armonie cu Pământul. În România, anul acesta Ora Pământului va avea loc sâmbătă, 30 martie, între 20:30 și 21:30.
Şi în Maramureş va fi marcat evenimentul global Ora Pământului.
În Baia Mare, în Piața Cetății, se vor desfăşura mai multe evenimente.
19:30 – 20:30 Crearea din lumânări a unui arbore enorm pentru a conștientiza importanța naturii în viața noastră și a promova Codrii Seculari de la Strâmbu-Băiuț, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO
– Fotografii cu ursul Panda, mascota WWF
– Tatuaje temporare cu animale
20:30 – 21.30 Stingem lumina în zeci de orașe din țară
20:45 – 21:15 Cântece de chitară cu Cercetașii Royal Rangers și diverse jocuri pentru copii
Un alt eveniment dedicat Orei Pământului va fi muzical, desfăşurat prin programul Cantus Mundi. În Maramureș evenimentul va fi marcat la ora 20.30 la Școala “George Coșbuc” Baia Mare și în Baia Sprie, în parcul din fața Bisericii romano-catolice.
Ora Pământului este un eveniment internațional, organizat în ultima sâmbătă din luna martie a fiecărui an, începând din 2007. Scopul acestui demers este de a sensibiliza utilizatorii de energie electrică în fața problemei dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea acestui tip de energie. Ora Pământului constă în stingerea luminii și oprirea aparatelor electrocasnice neesențiale timp de o oră, în mod voluntar, atât de către consumatorii individuali, cât și de instituții. În prezent, comunitatea de susţinători ai acestui demers a atins peste 2 miliarde de oameni, în peste 7.000 de oraşe, din peste 180 de ţări.