Vezi VIDEO
Dupa ce in urma trecerii spitalelor in administratie locala au existat tensiuni privind desfiintarea sectiei de chirurgie toracica de la Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) din Baia Mare, astazi, 16 iulie, ministerul sanatatii a emis un ordin prin care specifica faptul ca aceasta sectie va ramane in functiune. Initial, sectia urma sa fie desfiintata din cadrul Spitalului TBC si amenajata o alta la Spitalul Judetean. Potrivit ordinului primit de la minister, Spitalul TBC va pastra doar 10 paturi in sectia chirurgie toracica si alte cinci la terapie intensiva.
Printr-un ordin al ministrului, sectia de chirurgie toracica a Spitalului de Pneumoftiziologie (TBC) va ramane „in picioare”, dupa ce initial urma sa fie desfiintata.
Desi nu este in administratia Consiliului Judetean, presedintele CJ Mircea Man considera ca o sectie este absolut necesara si la Spitalul Judetean. „Nu se poate face chirurgie toracica, cand nu ai anestezist in spital. Nu se poate face o operatie pe hartie, iar cetateanul sa coseasca in Ungureni. Sectia trebuia sa fie la Spitalul Judetean, pentru ca au toate anexele ce inseamna postoperatoriu si mai mult, discutam de anestezist. Nu trebuie sa fii medic sa iti dai seama ce inseamna anestezist”, a spus Mircea Man, in cadrul ultimei sedinte a Consiliului Judetean.
Pentru sustinerea pastrarii unui numar minim de paturi la TBC, Mircea Ciocan, liderul Sindicatului SANITAS, a facut apel subtil la latura sensibila a presedintelui Consiliului Judetean. „Desfiintarea acestei sectii la Spitalul TBC ar duce la disponibilizarea a cel putin 50 de oameni. Intreb cine este presedintele acestor salariati care ar fi disponibilizati?”, a intrebat retoric Ciocan.
Medicul specialist in chirurgie toracica, Giuliano Petrut, a aratat ca spitalul are o adresabilitate suficient de mare pentru a sustine aceasta sectie. „Este o sectie care asigura servicii medicale chirurgicale toracice atat pentru tot judetul, cat si pentru judetele limitrofe. Acesta este un spital de monospecialitate si consider ca toata patologia plamanului poate fi rezolvata in acest spital”, a precizat el.
De altfel, si bolnavii au sustinut pastrarea sectiei in cadrul spitalului TBC, astfel ca astazi, inainte de a se primi ordinul ministerial, acestia au adunat semnaturi in favoarea pastrarii sectiei.
In jurul orei 14.00, a sosit, prin fax, si ordinul ministrului. „ Prin faxul pe care l-am primit de la ministerul sanatatii, ni se comunica faptul ca in Spitalul de Pneumoftiziologie va fi pastrat un compartiment de chirurgie toracica cu 10 paturi si compartiment ATI cu cinci paturi. Asta inseamna mentinerea unei finantari corespunzatoare, cel putin la nivel de contract si totodata pastrarea actualului numar de personal, ca si pana acum”, a declarat Sorina Pintea, managerul Spitalului TBC.
In acelasi timp, la Spitalul Judetean se va infiinta un alt compartiment de chirurgie toracica, de asemenea cu 10 paturi. De altfel, medicul Petrut a precizat ca relatia de colaborare intre cele doua unitati spitalicesti a fost foarte buna, pana acum. La Spitalul de Pneumoftiziologie exista doi medici chirurgi, iar potrivit managerului, exista un anestezist, angajat cu jumatate de norma.
Petrut a mai aratat ca, de la inceputul anului, in sectia de chirurgie toracica s-au efectuat peste 40 de interventii.
Sursa: Angela Sabau, Calin Dragomir