Parcarile de bloc pot fi amenajate la o distanta de cel putin cinci metri de ferestrele imobilului, iar in parcare sunt interzise activitati de reparatii si intretinere auto, prevede un ordin emis de Ministerul Sanatatii in mandatul lui Eugen Nicolaescu.
Aceste prevederi sunt mentionate in anexa Ordinului pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei. Ordinul a fost aprobat de fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, la 4 februarie, cu putin inainte de incheirea celui de-al doilea mandat al sau.
Actul normativ mai prevede ca la stabilirea amplasamentelor cladirilor de locuit vor fi precizate si amplasamentele unor dotari tehnico-edilitare intre care „platforme destinate pentru depozitarea recipientelor de colectare selectiva a deseurilor menajere”. Aceste platforme vor fi amenajate la distanta de minimum 10 metri de ferestrele locuintelor, vor fi imprejmuite, impermeabilizate, cu asigurarea unei pante de scurgere, vor fi prevazute cu sistem de spalare si sifon de scurgere racordat la canalizare, vor fi dimensionate pe baza indicelui maxim de producere a gunoiului si a ritmului de evacuare a acestuia si vor fi intretinute in permanenta stare de curatenie.
Tot la stabilirea amplasamentelor cladirilor de locuit va fi precizat un amplasament destinat spatiilor de joaca pentru copii – amenajate si echipate cu mobilier urban specific, realizat conform normativelor in vigoare astfel incat sa fie evitata accidentarea utilizatorilor.
Acelasi act normativ face referire la amplasarea unor unitati de productie sau servicii in vecinatatea blocurilor, fiind impusa, de asemenea, o distanta minima fata de ferestrele imobilelor de locuit.
Conform acelorasi norme, la parterul cladirilor de locuit se pot amplasa sau amenaja unitati comerciale, unitati de prestari servicii, cabinete medicale umane fara paturi si cabinete veterinare pentru animale de companie, cu conditia ca acestea, „prin functionarea lor, sa nu creeze disconfort si riscuri pentru sanatatea locatarilor”.
La parterul blocurilor nu pot insa functiona unitati de productie, in timp ce activitatile de birou pot fi organizate si la etajele imobilelor de locuit, daca se obtine acceptul vecinilor directi.
Nerespectarea normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei atrage raspunderea disciplinara, administrativ-materiala, civila ori, dupa caz, penala, in sarcina persoanelor vinovate de abaterile savarsite, prevede ordinul emis de Ministerul Sanatatii (MS). Directia de specialitate din Ministerul Sanatatii, directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, ministerele cu retea sanitara proprie, administratia publica locala si alte autoritati implicate duc la indeplinire dispozitiile actului normativ.
Sursa: Mediafax