Vezi VIDEO
In grija bunicilor, matusilor sau a altor rude. In aceasta situatie se afla aproximativ 10% dintre elevii din judetul Maramures. Motivul il constituie faptul ca parintii lor au ales sa plece in afara granitelor tarii pentru un castig mai bun. Statistica efectuata de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) dezvaluie o situatie ingrijoratoare. Peste 2.300 de elevi din Maramures au ambii parinti in strainatate, in timp ce alti aproape 4.200 au un parinte plecat “la capsuni”.
Peste 6.400 de elevi maramureseni au fost lasati in grija rudelor apropiate, din cauza ca parintii lor considera ca, muncind in strainatate, ar putea beneficia de venituri mai mari decat le poate asigura statul roman. Statistica, realizata la finele lui 2009 de catre reprezentantii ISJ Maramures, releva faptul ca 2.352 de elevi au ambii parinti plecati pentru a presta diferite munci in afara tarii si alti 4.125 au doar un singur parinte. Prin urmare, dintr-un total de aproximativ 70.000 de elevi, in jur de 6.400 au parintii plecati in strainatate.
Bianca Nagy este eleva in clasa a IV-a la Scoala “Alexandru Ivasiuc” din Baia Mare. Atat tatal, cat si mama au plecat sa-si castige existenta in Spania. Fetita a ramas in grija bunicii. Micuta spune ca le simte dorul parintilor sai, dar incearca sa si-l aline vorbind cu ei pe internet si la telefon. Cu siguranta acest lucru nu compenseaza nici pe departe prezenta lor. Si o recunoaste chiar ea…
“Mi-e dor de tati si mami, e greu fara ei. Intre timp am invatat sa imi fac singura temele. Acasa stau cu bunicii, iar la scoala cu prietena mea, Stefana”, a spus Bianca.
Profesorul Maria Mociran a precizat ca elevii cu parintii plecati in “afara” beneficiaza de programe speciale de consiliere, derulate de Casa Corpului Didactic. Copiii sunt lansati in diferite jocuri pentru a invata sa treaca mai repede peste lipsa celor care le-au dat viata.
“Exista un joc numit «fete zambitoare». Copiii trebuie sa invete patru-cinci reguli, pe care trebuie sa le respecte. La finalul zilei, ei trebuie sa se autoaprecieze si sa aleaga una dintre cele cinci fete zambitoare”, a relatat profesor Maria Mociran.
Profesoara mai spune ca a venit permanent in sprijinul acestei categorii de tineri “defavorizati” din punct de vedere emotional. “Am luat permanent legatura cu psihologii scolari pentru ca acesti copii sa fie consiliati. Anul acesta am in clasa doi elevi care au parintii plecati. Stam mai bine ca anul trecut, cand erau sapte. La nivel de judet, mi se pare, totusi, ca numarul elevilor lasati in grija bunicilor este exagerat de mare”, a adaugat Mociran.
Directorul Scolii “Alexandru Ivasiuc”, Ioan Pop, spune ca a dorit sa vina in sprijinul acestor elevi. In acest sens, conducerea scolii a pus la dispozitia acestor copii calculatoare, prin intermediul carora pot sa comunice cu parintii lor gratuit… chiar de la scoala.
“Unitatea noastra are un cabinet multimedia dotat cu zece calculatoare conectate la internet, pe care elevii cu parintii plecati pot sa le utilizeze dupa-amiaza, sa converseze online cu acestia cat timp doresc ei”, a explicat Ioan Pop.
Reprezentantii ISJ Maramures spun ca dascalii trebuie sa fie la curent cu situatia elevilor “cu probleme”. “In fiecare din aceste situatii se iau masuri de sprijinire a acestor elevi mai ales de catre diriginti si profesori si, totodata, masuri de prevenire a abandonului scolar. Practic, acestia sunt mai atenti cu elevii, tin legatura permanent cu cei in grija carora au ramas acesti copii primind consiliere din partea psihologilor scolari. Ei nu au nicio vina ca parintii lor au parasit tara pentru a-si face un rost in viata. In orice caz, dirigintii si invatatorii trebuie sa stie exact care sunt elevii cu parintii plecati”, a explicat Pavel Filip, purtatorul de cuvant al ISJ Maramures.
Psihologul scolar Cristina Ambrus explica drama prin care trec micutii si adolescentii obligati sa isi stie mama si tatal la mii de kilometri departare.
„Acesti copii se rup emotional de cei din jurul lor, din cauza despartirii de parinti. Sunt nevoiti sa faca fata incercarilor de unii singuri, fara aportul celor care le-au dat viata. Le scade performanta scolara si adeseori au probleme de comportament. Pot chiar sa devina agresivi sau sa le scada stima de sine. Acesti elevi suplinesc parintii cu prietenii, tind sa isi largeasca cercul de prieteni pentru a fi acceptati”, a explicat Ambrus.
Cu siguranta, un psiholog scolar, un diriginte ori un dascal, oricat ar fi de bun, nu va putea substitui niciodata dragostea materna, acesti elevi avand cu siguranta nevoie mai mult decat de… o atentie speciala.
Sursa: Catalin Tineghe