Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Guineea au anunţat oficial sâmbătă, 19 iunie, la Nzérékoré (în sud-estul statului african), sfârşitul celei de-a doua epidemii de Ebola în această ţară. Anunțul OMS vine la câteva luni de la reapariţia bolii în Guineea. „Am onoarea să iau cuvântul în această zi în care declarăm sfârşitul maladiei cu virusul Ebola în Guineea”, a declarat un responsabil al OMS, Alfred Ki-Zerbo, cu prilejul unei ceremonii oficiale la Nzérékoré.
Orașul Nzérékoré este locul în care maladia a apărut la sfârşitul lunii ianuarie.
Câți oameni au decedat în 2021 din cauza virusului Ebola
„Aş vrea, în numele şefului statului (n.r. – preşedintele Alpha Conde), să declar sfârşitul reapariţiei maladiei cu virusul Ebola în Republica Guineea”, a precizat și ministrul Sănătăţii, medicul Rémy Lamah.
Un număr total de 16 cazuri confirmate şi şapte cazuri probabile au fost recenzate cu prilejul acestei ultime epidemii din Guineea. 11 pacienţi au supravieţuit şi 12 au decedat, potrivit unui comunicat al OMS publicat sâmbătă. Comunicatul nu oferă detalii referitoare la decese printre cazurile confirmate şi probabile. Totuși, un bilanţ precedent comunicat de OMS menţiona cinci decese.
Epidemia din 2021 a fost rapid ţinută sub control în comparaţie cu cea din perioada 2013-2016. La vremea respectivă, Ebola apăruse în aceeaşi zonă forestieră din Guinea, apoi virusul s-a propagat în Liberia şi în Sierra Leone. A fost, de la sfârşitul lui 2013 până în 2016, cea mai gravă epidemie din lume de la identificarea acestui virus (în 1976) – peste 11.300 de persoane au murit, cele mai multe în Guineea (2.500 de morţi), Liberia şi Sierra Leone, trei dintre ţările cele mai sărace din lume. Acest bilanţ a fost considerat subevaluat chiar de OMS.