Prima mutare care va fi facuta este preluarea galeriei miniere din proprietatea Remin Baia Mare. Comunitatea locala are de recuperat creante de circa 8 miliarde de lei de la compania baimareana si a decis sa accepte stingerea acestei datorii in natura.
Primarita din Baiut, Viorica Coc, spune ca obiectele pentru dotarea muzeului sunt deja achizitionate. „Am adunat de pe acum tot ce am putut de la oameni pentru ca am fost la concurenta cu rromii. Mergeau din casa in casa sa stranga obiectele vechi ale minerilor. Dadeau bani de nimic pe ele si le vindeau in sud sau in strainatate”.
Autoritatile din Baiut spera ca anul viitor muzeul subteran sa fie functional. „Va fi cu siguranta un obiectiv turistic de atractie. Suntem izolati de restul judetului si slab dezvoltati din punct de vedere economic. Acest muzeu ar fi totusi o sansa pentru noi”, a mai spus primarita.
Comuna Baiut a fost inclusa recent pe lista localitatilor care vor beneficia de fonduri din partea Bancii Mondiale pentru sustinerea unor proiecte corelate cu strategia de inchidere a minelor. Alaturi de Cavnic si Borsa, localitatea este considerata o zona de risc si din acest motiv va beneficia de sprijin suplimentar pentru dezvoltare.
Nu se stie ce se va intampla cu minerii, adica daca acestia vor fi transformati in ghizi ori exponate vii, tinand cont ca alte sanse de a-si castiga existenta nu prea au. Si in alte localitati ale judetului se intentioneaza deschiderea unor muzee in galeriile dezafectate.
Sursa: Larisa Tivadar