Lupta pentru Oscarul pentru cel mai bun actor in rol principal dintre Michael Keaton si Eddie Redmayne este una din marile dileme ale celei de-a 87-a editie a premiilor Oscar, chiar daca britanicul are avantajul de a fi castigat deja premiul BAFTA si cel al Sindicatului Actorilor Americani (SAG), relateaza EFE. Desi Redmayne interpreteaza o persoana reala (Stephen Hawking), balanta poate inclina in favoarea lui Keaton daca Academia decide sa premieze revenirea unuia din actorii preferati de public in anii 90.
Favoritii la castigarea Oscarului pentru cel mai bun actor sunt urmatorii:
1. Michael Keaton, capabil sa zboare si fara mantia lui Batman
Ochii lui Keaton au umplut de mister personajul Batman la primele intruchipari ale super-eroului sub indrumarea regizorului Tim Burton, cu care lucrase anterior la filmul „Beetlejuice” (1988). In acea epoca talentul nu i-a fost recunoscut in pofida interpretarilor sale profunde in filme ca „My Life” (1993) sau „Desperate Measures” (1998) de Barbet Schroeder.
In „Birdman” si la 63 de ani, Keaton joaca acum rolul unui actor la capat de cariera care lasa in spate filmele cu super-eroi si vrea sa monteze pe Broadway o piesa de teatru.
Interpretarea sa magistrala i-a adus un Glob de Aur la categoria comedie si premiile criticilor din Londra, New York, San Francisc si al National Board of Review.
2. Eddie Redmayne, portretul emotionat al unei boli necrutatoare
La 33 de ani si la prima sa nominalizare, Redmayne ar putea da lovitura cu interpretarea astrofizicianului britanic Stephen Hawking, care traieste tintuit intr-un scaun cu rotile in urma unei necrutatoare boli legate de scleroza amiotrofica.
Redmayne are de partea lui avantajul de a juca rolul unui personaj cu dizabilitati care a impresionat de atatea ori Academia de la Hollywood. Actorul joaca intr-un registru total diferit in recentul film al fratilor Wachowski, „Jupiter Ascending”, sau in filmul „The Danish Girl”, de Tom Hooper, despre viata pictorului danez Einar Wegener.
3. Bradley Cooper, optiunea reala dupa succesul lui „American Sniper”
Cooper, 40 de ani, a primit trei nominalizari consecutive pentru „Silver Linings Playbook”, „American Hustle” si „American Sniper”. Desi nu a castigat nicio statueta, situatia s-ar putea schimba pentru el anul acesta datorita impactului relevant al „American Sniper”, un film care a suscitat o ampla dezbatere in societatea americana, bazat pe biografia lunetistului Chris Kyle si regizat de Clint Eastwood, care a avut incasari de 300 de milioane de dolari.
Fara indoiala una din vedetele momentului, Cooper asteapta lansarea in mai a filmului „Aloha”, de Cameron Crowe, si va juca din nou sub indrumarea lui David O. Russell impreuna cu Jennifer Lawrence, in „Joy”, ale carui filmari incep in martie.
4. Benedict Cumberbatch, emotie si matematica
In stilul impus deja de Russell Crowe in filmul „A Beautiful Mind” (2001), britanicul Benedict Cumberbatch i-a convins pe membrii academiei cu filmul „The Imitation Game”, interpretand un personaj real, matematicianul Alan Turing, care a reusit sa descifreze codul nazistilor in al Doilea Razboi Mondial.
Este prima nominalizare pentru acest actor in varsta de 38 de ani, cunoscut in principal pentru rolul din serialul „Sherlock” si din aparitii in productiile hollywoodiene precum „Star Trek Into Darkness” (2013) sau „The Hobbit”, unde da voce dragonului Smaug.
5. Steve Carell, un geniu al comediei care isi arata latura obscura
Considerat unul din marile genii ale comediei americane datorita serialului „The Office” si unor filme ca „The 40-Year-Old Virgin” (2005), „Little Miss Sunshine” (2006) sau „Crazy, Stupid, Love” (2011), Carell a surprins intreaga lume prin interpretarea sa dramatica in „Foxcatcher”.
El joaca rolul milionarului John E. du Pont, care decide sa antreneze, lipsit de experienta, echipa de lupte a SUA la Jocurile Olimpice de la Seul din 1988 si il atrage in acest scop la resedinta sa pe sportivul Mark Schultz, pe care il supune unor mari presiuni fizice si psihice.
Carell, aflat la prima sa nominalizare la Oscar, a recunoscut la dejunul oferit de Academie ca a acceptat cu bucurie sa-si asume acest risc si sa interpreteze un personaj aflat la antipozii rolurilor pe care le joaca de obicei.
El a precizat ca ar repeta oricand experienta, pentru a simti „teroarea” de a pasi pe un teren necunoscut.
Sursa: Agerpres