Doi artisti au amenajat intr-unul dintre cele mai elegante parcuri din Oslo expozitia „Congo Village”, in care 80 de persoane sunt inchise intr-o „gradina zoologica umana”, cu scopul de „a eradica amnezia colectiva a norvegienilor in privinta rasismului”, informeaza Reuters.
Repunand in scena o expozitie similara din 1914, artistii Lars Cuznor si Mohamed Ali Fadlabi spun ca Norvegia, una dintre cele mai bogate natiuni din lume, cu reputatia unei tari inclinate spre toleranta, a inceput in ultimii ani sa isi suprime intoleranta doar in jurul zilei sale nationale, celebrata in fiecare an pe 17 mai.
Expozitia „Congo Village” – care, in urma cu 100 de ani a prezentat triburi africane, a atras 1,4 milioane de vizitatori in decurs de patru luni – va beneficia de aceasta data de sprijinul unor voluntari, care au acceptat sa participe la acest proiect, traind intr-o „gradina zoologica umana”, amenajata sub forma unor colibe asemanatoare acelora dintr-un sat din regiunea subsahariana.
„Norvegienii si-au promovat aceasta imagine a unei societati post-rasiale si s-au convins, pe plan intern, ca au o societate buna si toleranta„, a declarat artistul Lars Cuznor, de origine suedezo-canadiana. „Este un brand major de tara care se autoperpetueaza, dar aceasta este o imagine falsa”, a adaugat el.
Expozitia, finantata din fonduri guvernamentale, si-a deschis portile cu doar cateva zile inainte ca Norvegia sa sarbatoreasca, sambata, implinirea a 200 de ani de la adoptarea Constitutiei sale, o zi care va fi marcata prin numeroase parade organizate in intreaga tara. Participantii poarta costume traditionale si steaguri ale Norvegiei.
„17 mai este ziua in care te simti cel mai «strain» si, totodata, ziua in care rasismul iese la suprafata, prin dezbateri ce vizeaza dreptul oamenilor de a-si purta propriul costum sau de a flutura steaguri care nu sunt norvegiene”, a declarat Mohamed Ali Fadlabi, care are origini sudaneze.
„Norvegienii s-au simtit superiori in 1914 si continua sa o faca si acum prin intermediul propriei lor imagini de popor bun”, a adaugat el. Art Norway, agentia guvernamentala care a participat la finantarea expozitiei, considera ca aceste manifestari ridica o serie de intrebari despre rasism si despre dominatia culturala.
„Expozitia poate fi privita ca un monument al pierderii memoriei colective despre o parte rusinoasa din istoria noastra si ca o platforma de discutii despre acest eveniment istoric, in contrast cu Norvegia de astazi”, afirma reprezentantii acestei agentii. Expozitia, al carei cost de organizare a fost de 1,4 milioane de coroane norvegiene (240.000 de dolari), a generat dezbateri aprinse in spatiul online despre ipoteza potrivit careia Norvegia este o tara rasista, asa cum sugereaza organizatorii evenimentului.
Cu un PIB de 100.000 de dolari pe persoana, Norvegia este una dintre cele mai bogate tari din lume si cheltuie aproximativ 5 miliarde de dolari din veniturile obtinute din petrol pe ajutoare oferite strainilor. Norvegia este, totodata, una dintre primele tari din lume care au legalizat casatoriile gay, iar cele mai multe sondaje arata ca trei sferturi din populatia tarii se declara in favoarea imigratiei, considerand ca imigrantii au o contributie pozitiva pentru dezvoltarea Norvegiei.
Sursa: Mediafax