Vezi VIDEO
Ce-i prea mult strica. O spun medicii din Maramures care atrag atentia ca tratamentele alternative cu plante medicinale au devenit o practica la indemana oricui, insa prea putini cunosc reactiile adverse, uneori chiar grave, date de consumul excesiv de ceaiuri din aceeasi planta.
Nu bem ceaiuri precum britanicii, dar ne-am facut un obicei din a ne trata afectiunile folosind plante medicinale. Ceea ce nu stim este ca acestea ne pot face mai mult rau decat bine, daca le consumam in exces. Medicul Radu Vint spune ca exista plante foarte cunoscute, uzate frecvent ca paliative, insa acestea pot avea efecte nefaste asupra organismului. Prea multe ceaiuri din sunatoare, ceapa, pedicuta sau chiar musetel pot conduce la boli grave.
„Sunatoarea, consumata in exces, poate produce nevralgii, in special la nivelul nervilor din partea superioara a corpului. Nevralgie insemana dureri pe traiectul nervilor sau dureri de cap. Ceaiul de ceapa – folosit in special la raceli, viroze – in exces da dureri precordiale, conjunctivita sau dureri de cap. De asemenea, mararul, folosit pentru scaderea trensiunii arteriale, ca adjuvant al medicamentelor hipotensive, poate da o crestere in greutate si este contraindicat persoanelor supraponderale”, a explicat doctorul Radu Vint.
Medicii spun ca exista chiar plante cunoscute ca fiind medicinale, dar pe care legislatia in vigoare nu le accepta pentru comercializare, pentru ca sunt…toxice.
„Pedicuta, folosita pentru combaterea dependentei de tigari, este foarte toxica. Acesta este si motivul pentru care legea nu permite introducerea ei in circuitul farmaceutic. Musetelul, daca este consumat in exces, poate da tulburari psihomotorii, iar fructele, consumate in exces, pot da perturbari ale memoriei.”, a mai precizat medicul Radu Vint.
Doctorii recomanda consumul de ceaiuri, infuzii ori decocturi din aceeasi planta ori acelasi amestec de plante de cinci pana la zece zile intr-o luna.
„Orice pacient care are indoieli in legatura cu obiceiul de a consuma anumite plante sau are simptome pe care nu si le poate explica ar trebui sa se gandeasca daca a consumat prea des un asa-zis ceai , care poate sa produca imbolnaviri, uneori chiar grave si pe termen lung”, a explicat medicul.
Proprietarii magazinelor naturiste care comercializeaza plante medicinale sunt de acord ca e necesara recomandarea unui medic si ca unele remedii au contraindicatii.
„Pe cutii scrie ca se recomanda prezentarea la medic. De asemenea, scrie ce interdictii au aceste plante. De exemlplu, ceaiul de crusin, recomandat ca si laxativ, nu se administreaza copiilor sub sapte ani, gravidelor si mamelor care alpteaza ori persoanelor care sufera de cancer colono-rectal”, a spus Romelia Szabo, specialist in terapia cu plante medicinale.
Specialistii in tratamente naturiste atentioneaza ca este important sa citim instructiunile, sa cerem sfatul medicului, sa respectam indicatiile de pe prospect, insa subliniaza ca toate ceaiurile din comert au avizul Ministerului Sanatatii.
Sursa: Angela Sabau