Ministerul Sănătății vrea să protejeze tinerii de efectele nocive pe care aceste băuturi le pot avea asupra organismului minorilor, astfel că, a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern care prevede interzicerea vânzarea lor tinerilor cu vârste sub 18 ani, dar şi comercializarea prin automate.
18% din consumatori au sub 10 ani
Statisticile arată că 68% din adolescenţi şi 18% din copiii sub 10 ani consumă băuturi energizante, față de doar 30% dintre adulți.
Proiectul inițiat de Ministerul Sănătății prevede, pe lângă interzicerea vânzării băuturilor energizante către minori, și interzicerea comercializării acestora în unităţi sanitare, în incinta şi la o distanţă mai mică de 50 metri faţă de orice punct de acces în unităţi de învăţământ, cu excepţia unităţilor de învăţământ superior.
Energizați pe moment, efecte negative pe termen lung
Specialiștii atrag atenția asupra faptului că băuturile energizante pot fi extrem de dăunătoare organismului, prin conținutul mare de zahăr, cofeină, aminoacizi și vitamine, mai ales pentru tineri. Din nefericire acest consum a crescut în ultimii ani și în rândul adolescenților, mai ales în perioadele cu efort intelectual intens, cum sunt cele cu teze și examene.
Carnitina produce modificări la nivelul ratei metabolismului, iar taurina crește rezistența la efort a mușchiului inimii. Conținutul mare în zahăr poate produce dereglări la nivelul metabolismului glucidic prin descărcările mari de insulină.