Vezi VIDEO
Producatorii si comerciantii de oua se joaca cu nervii clientilor, care de pe o zi pe alta s-au vazut obligati sa plateasca dublu pentru o bucata. In magazinele de cartier, supermarketuri si chiar in tarabele din piate oul se vinde cu 1 leu bucata, asta dupa ce pana zilele trecute era doar 50-60 de bani. Crescatorii de gaini au motivat ca de vina pentru lipsa oualor este atat productia interna limitata cat si sistarea importurilor din tarile care nu si-au imbunatatit bateriile, potrivit cerintelor UE. Un alt argument invocat in discutii a fost legat de cresterea consumului de oua in Romania, mai putin credibil in conditiile in care scumpirea s-a produs aproape peste noapte. De asemenea, producatorii au aratat ca trebuie sa isi recupereze banii investiti in imbunatatirea conditiilor de trai pentru gaini. S-a ajuns astfel la o criza a oualor.
Rafturi goale au gasit numerosi maramureseni in raioanele cu produse avicole din supermarketuri. In altele, acestia au platit de doua ori pretul unui ou, fara ca autoritatile sa poata interveni. Directorul adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare Maramures, Vasile Pop, a recunoscut existenta situatiei, dar a subliniat ca nu ar fi trebuit sa se ajunga la ea atata vreme cat in Maramures si, in general, la nivel national existau putine custi neimbunatatite la inceputul anului, odata cu intrarea in vigoare a noilor conditii UE.
In pietele agroalimentare din Baia Mare, oua se mai gasesc, dar nu si cumparatori. Cei obisnuiti sa isi faca aprovizionarea in Piata ”Izvoarele” au renuntat sa cumpere produsele avicole cand au auzit cat costa, astfel incat precupetele au ramas cu marfa in cos. “S-a oprit vanzarea. La pensiile si salariile care sunt, nu-si mai permit oamenii sa cumpere nici macar un ou. Nu mai sunt nici vanzari. Nici n-au cum sa fie”, a spus una dintre comerciantele din piata.
Cumparatorii au spus ca pretul pe bucata li se pare exagerat, iar unii si-au amintit de povestea gainii cu ouale de aur. “E scump, ce sa facem? Cumparam cat mai putine. Este exagerat. Exagerate sunt preturile. Aproape s-a triplat. Nu e in regula. E foarte greu si nu e normal”, a spus Emil Medesan, unul dintre baimarenii care s-a aflat azi, 28 februarie, pentru targuieli.
Nici comerciantii, dar nici producatorii nu se simt responsabili pentru aceasta situatie. Crescatorii dau vina pe directiva Uniunii Europene, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2012, si care le-a impus anumite investitii in vederea modernizarii custilor in care sunt tinute gainile. Unul dintre maramuresenii care au afaceri in domeniu a motivat ca din cauza cerintelor stricte ale UE si a costurilor mari de investitie a fost nevoit sa renunte la o parte din pasari.
“In luna decembrie toata lumea cauta oua nestresate, acum se produc oua nestresate, dar sunt costuri suplimentare. Sunt costuri enorme. Pe o hala am dat 350.000 de euro. Implica o noua tehnologie, adica sa-ti schimbi custile, sa te adaptezi la tehnologia moderna. Plus, scumpirea furajelor. Acestea se tot scumpesc, la fel si motorina, care implica un cost de distributie mai mare”, a declarat Dan Mesesan, unul dintre producatorii de oua din judet.
Producatorii au mai spus ca majorarea a fost cauzata si de faptul ca un an si jumatate au lucrat in pierdere, comercializand ouale la costuri sub cele de productie pentru a face fata concurentei din Polonia. Astfel, s-a vandut ieftin, iar acum, dupa blocarea importurilor din Polonia, s-a inceput recuperarea pierderilor pe seama cumparatorilor neputinciosi.
Sursa: Camelia Tocaci