În tradiția românească, încondeierea ouălor este un străvechi obicei pascal, specific culturii noastre și păstrat cu sfințenie de-a lungul timpului. Oul roșu este purtător de semnificații profunde, care reprezintă biruința Învierii asupra Morții, a Binelui asupra Răului.
Țara Lăpușului din Maramureș se numără printre zonele în care, în țara noastră, încondeierea ouălor este considerată o artă, dar și un dar. În sate precum Cupșeni, Ungureni, Rogoz, Groșii Țibleșului, acest obicei este păstrat și în zilele noastre. Pentru a face cunoscut peste hotare acest obicei românesc, în perioada 26 aprilie-7 mai, are loc, la Bruxelles, o expoziție de ouă „împistrite”, organizată de „Asociația Zestrea Maramureșului”, în parteneriat cu „Asociația Ecomuzeu Maramureș”, „Casa Europeană a Maramureșului” și „Arthis”, Casa de Cultură belgo-română. Ouăle împistrite de rapsodul Onișor Pop, care face acest lucru de peste 40 de ani, vor încânta vizitatorii, în inima Europei.
Oul roșu, care simbolizează sămânța vieții, este vopsit și încondeiat în Săptămâna Mare, în zilele de joi și sâmbătă, fiind împodobit cu motive ancestrale, simboluri precum soarele, crucea, luna, modele din natură, reprezentând plante, animale obiecte sau chiar modele de țesături populare, purtătoare de semne sacre. În general, femeile au această îndeletnicire în țara noastră.
Motivele folosite sunt diverse și diferă de la o zonă la alta. Astfel, în Muntenia și Oltenia se folosesc culori mai puține și motive naturaliste, în timp ce în Banat și Transilvania se folosește o mare varietate de culori și modele, iar în Țara Bârsei accentul este pus pe compoziția ornamentală și cromatică ridicată la rang de artă.
În folclorul românesc există mai multe legende care povestesc care este motivul pentru care ouăle se vopsesc preponderent cu culoarea roșie. Se spune că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat un coș cu ouă sub cruce, iar acestea s-au înroșit de la sângele Mântuitorului, care picura din răni.
Indiferent de motivele sau cromatica folosite, înroșirea ouălor de Paște va rămâne un obicei păstrat de poporul român și transmis generațiilor viitoare, deoarece oul vopsit transmite împăcare, bucurie, smerenie.