Vezi VIDEO
Ca unsa ar fi trebuit sa mearga distribuirea ajutoarelor europene catre persoanele nevoiase, autoritatile statului avand o experienta de aproape cinci ani in impartirea pachetelor. Nu s-a intamplat asa, pentru ca au aparut blocaje care au facut ca alimentele sa nu ajunga la sarmani nici inainte de Craciun, asa cum s-a promis, nici inainte de revelion, extistand posibilitatea ca bietii oameni sa le primasca la Pasti, adica prin luna mai.
Programul era planificat sa se incheie in 31 martie 2013, dar autoritatile judetene sunt convinse ca termenul va fi decalat pana la finele lunii aprilie. Oficialii Consiliului Judetean Maramures sustin ca sincopele inregistrate vor spori costurile actiunii, pentru ca va fi nevoie de bani in plus pentru depozitarea alimentelor si pentru transport.
Problemele au aparut din cauza ca firma bulgara care a castigat licitatia pentru distribuirea fainii si uleiului nu si-a respectat angajamentele, iar in tara au ajuns cantitati foarte mici din cele doua produse. In Maramures nu s-a livrat niciun picur de ulei, iar din faina a ajuns doar 40% din cantitatea necesara.
Pana acum, alimentele au ajuns in 48 de localitati maramuresene din totalul de 76. Maine, 9 ianuarie, alimentele aflate in stoc (zahar, orez, malai, paste fainoase, biscuiti, mazare, bulion, paste de tomate, fasole boabe) ar urma sa ia drumul si altor localitati unde programul nu a fost derulat deloc.
”De maine, incepem sa distribuim in teritoriu pentru localitatile care n-au primit nimic pana acum. Maine va urma Sisestiul, urmeaza Dumbravita, Cernesti, dupa care ne indreptam din nou pe partea de dincolo de Gutai, in zece localitati care n-au primit de acolo. Vom continua sa distribuim cele noua produse pe care la avem pe stoc”, a spus secretarul judetului Maramures, Dumitru Dumuta.
In 2-3 zile se asteapta incheierea distributiei in localitatile mai mici. In Baia Mare insa, repartizarea s-a blocat din noiembrie in lipsa mai multor alimente. Lipsesc mazarea, faina si uleiul, iar pana la primirea lor actiunea nu se va relua. O informare in legatura cu problemele semnalate in Maramures a fost trimisa autoritatilor centrale, iar acum se asteapta un raspuns.
”Am atasat situatia la zi, faptul ca am primit doar 39% din produsul faina si nimic din ulei care conduce la nemultumiri din partea populatiei, la cresterea pentru noi a costurilor pentru ca vom intinde depozitarea pe o perioada mai lunga, iar transportul se face necorelat. Facem transporturi mai mici decat ar trebui, sub capacitate. In plus, sunt greutati si la comune, orase, pentru ca o persoana trebuie sa vina de 2-3 ori pentru ridicarea produselor”, a declarat secretarul judetului Maramures, Dumitru Dumuta.
Fiecare luna de depozitare inseamna 3.000 – 4.000 de lei in plus, la care se adauga si costurile cu transportul care vor fi calculate ulterior, ceea ce ar putea duce la depasirea plafonului de 15.000 de euro prevazut la nivel national pentru derularea acestui program. In ce priveste firma bulgara care castigat licitatia pentru distribuirea fainii si ulei, aceasta s-ar putea alege doar cu penalizari, a mai aratat secretarul judetului Maramures.
Anul acesta, pentru distribuirea ajutoarelor europene, au fost luati in calcul peste 57.000 de maramureseni, iar fiecare pachet ar fi trebuit sa includa 11 produse.
Sursa: Camelia Tocaci