Pacienții cu forme ușoare de COVID-19 vor fi supravegheați la domiciliu. Guvernul a adoptat aseară o ordonanță de urgență care permite persoanelor infectate cu SARS CoV-2 să fie monitorizate de medicul de familie, fără să mai fie necesară internarea în spital.
Potrivit Ordonanței de Urgență, bolnavii vor fi totuși evaluați într-un spital dacă vor primi rezultatul testului pozitiv. Aici, medicii vor recolta probe, vor face radiografii, apoi îi vor trimite acasă dacă aceștia prezintă o formă ușoară de COVID-19.
Pacienții trebuie să se izoleze la domiciliu și vor fi monitorizați prin telefon de medicii de familie.
În cazul în care starea lor de sănătate de agravează, pacienții trebuie să sune urgent la numărul de urgență 112.
Pentru monitorizarea pacienților cu forme ușoare sau asimptomatici, medicii de familie ar urma să primească în jur de 100 de lei de bolnav.
Cinci la sută din populația României a avut deja coronavirus, spune șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Acesta a explicat că cei mai mulți nici măcar nu au știut că au avut COVID pentru că au prezentat simptome foarte ușoare.
Situația numărului de infectări în România este de 10 ori mai mare în România, spune și Alexandru Rafila.
Potrivit studiilor sero-epidemiologice de prevalență, raportul de infectare între numărul diagnosticat de cazuri și numărul real de persoane care au trecut prin infecția cu COVID-19 este, de fapt, de 1 la 10. Asta înseamnă, de fapt, că în ultimele 24 de ore, în România, ar fi vorba despre 40,000 de persoane infectate, este explicația dată de reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății.