Social-democratul Corneliu Buicu a depus, la Senat, un proiect de lege care prevede posibilitatea ca persoanele cu tulburări psihice să fie transportate, la spital, însoţite de reprezentanţi ai Poliţiei sau Jandarmeriei, care vor lua şi măsuri de imobilizare a acestora, în cazul în care reprezintă un pericol.
Potrivit propunerii legislative, „în cazul în care comportamentul persoanei este vădit periculos, pentru sine şi pentru alte persoane, pe timpul transportului, personalul serviciilor de urgenţă poate solicita reprezentanţilor Poliţiei sau Jandarmeriei luarea măsurii contenţionării. În proiect se mai specifică faptul că transportul bolnavului psihic cu ambulanţa se efectuează, întotdeauna, cu însoţitor.
În cazuri justificate, la solicitarea personalului serviciilor de urgenţă, reprezentanţii Poliţiei sau Jandarmeriei acordă sprijinul necesar, în vederea imobilizării persoanei în cauză, cu mijloace adecvate de contenţionare şi însoţirea acesteia în ambulanţă, până la sosirea la spital.
Potrivit iniţiatorului, în ultima perioasă, au fost sesizate tot mai multe cazuri referitoare la rănirea sau agresarea personalului medical, aflat în ambulanţe, de către pacienţii cu tulburări psihice.
De asemenea, spune deputatul PSD, au fost înregistrate şi distrugeri ale echipamentelor medicale din ambulanţe, acestea fiind costisitoare şi determinând scoaterea din uz a ambulanţei, pe o perioadă nedeterminată. „Pacientul bolnav psihic, aflat în criză, nu poate fi imobilizat, violenţa şi forţa fizică de care dă dovadă fiind exhaustivă.
Prin modificarea propusă, se va clarifica modalitatea cooperării dintre echipajele medicale de urgenţă şi cele ale Poliţiei, respectiv Jandarmeriei, cu ocazia transportului pacienţilor bolnavi psihic, care au un comportament agresiv şi pun în pericol atât propria viaţă cât şi viaţa şi bunurile altor persooane”, spune Corneliu Buicu.
Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, iar votul final se va da la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Urgent sa fie adoptat acest proiect de lege
Nu este cel mai intelept sa pui presiune fizica sau psihica pe un pacient care deja are probleme de sanatate,
nici macar o etica nu permite asa ceva, pacientul cu afectiuni psihice existente,care nu apar din senin, acestea nu putand fii numite boli clinice,patologice de nici un fel. Revenind la ideea initiala,accentuez faptul ca bolnavii cu probleme de natura psihice nu trebuie scoase din mediul lor obisnuit si de sub medicatia si rutina zilnica. Acestea provoaca agravarea starii de sanatate al individului cu tulburari psihice.
ce idiota