În plină pandemie de COVID-19, când numărul cazurilor de pacienți infectați cu noul coronavirus SARS-CoV-2 crește alarmant de la o zi la altă, iar secții medicale și chiar spitale întregi din întreaga țară sunt carantinate pentru o anumită perioadă din cauza exploziei de cazuri în rândul cadrelor medicale, Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare a luat, încă de la început, toată măsurile de siguranță.
Directorul medical al unității sanitare, dr. Vasile-Ioan Pop a explicat că, încă de la apariția primelor cazuri de COVID-19 în România, spitalul pe care îl coordonează din punct de vedere medical a fost pregătit să prevină problemele datorate SARS-CoV2.
”În Maramureș, Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie a fost stabilit spital COVID-19, Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) este spital suport, iar Spitalul Județean este spital din linia a treia, tocmai pentru a putea trata bolnavii cu alte afecțiuni, care nu sunt deloc puține. Din momentul în care am aflat despre răspândirea rapidă a infecțiilor cu noul coronavirus am luat decizii, la nivelul conducerii, care au avut ca scop protecția cadrelor medicale și a pacienților noștri. Încă din data de 8 martie am oprit vizitele în spital, apoi am stabilit că pacienții internați pot primi pachete nealimentare doar prin intermediul personalului angajat, pachetele fiind predate la intrarea în unitatea medicală pentru a ajunge la beneficiar. S-au instalat corturile de triaj, atât la Unitatea de Primiri-Urgențe, cât și la intrarea în spital, iar fiecare bolnav care intră în unitatea medicală este testat cu privire la istoricul călătoriilor în ultimele 14 zile, zona din care provine, precum verificarea temperaturii”, a declarat dr. Vasile-Ioan Pop, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.
Reprezentanții unității sanitare arată că, în spital, toate cadrele medicale, sanitare și personalul auxiliar sunt echipate cu măști și mănuși, indiferent dacă pacientul cu care interacționează este privit ca și suspect COVID-19, indiferent dacă prezintă sau nu simptomatologie.
Conducerea celei mai mari unități medicale din Maramureș a arătat că, în ultima perioadă, au fost efectuate peste 20 de testări la pacienți suspecți COVID-19, internați în Spitalul Județean, însă dintre acestea doar patru au fost pozitive, bolnavii fiind transferați, după stabilirea rezultatului, în spitalul suport.
”Înainte de toate suntem medici și am depus un jurământ de a face tot ce stă în puterile noastre pentru a salva vieților oamenilor aflați în pericol. Spitalul Județean va primi, în continuare, toți pacienții care se prezintă la control cu diverse simptomatologii medicale, pentru că ordonanța așa prevede, ca bolnavul să fie internat în unitatea în care se prezintă la control, dacă este o situație care impune internarea, iar în cazul în care este confirmat COVID-19, să fie transferat la spitalele aflate în prima și a doua linie. Nu ne poate garanta nimeni că, până la finalul pandemiei, nu vom mai avea în spital pacienți care vin cu alte afecțiuni, însă sunt pozitivi la noul coronavirus SARS-CoV-2. Acesta este și motivul pentru care ne luăm toată măsurile de precauție în cazul fiecărui bolnav, însă suntem obligați, atât de lege, cât și moral, să nu refuzăm tratamentul de specialitate în cazurile care necesită intervenția noastră directă. Personal, mi-am rugat toți colegii să își facă datoria cu profesionalism și dăruire și le mulțumesc medicilor, asistenților și personalului auxiliar care înțeleg că protecția personală este la fel de importantă ca și protejarea sănătății bolnavului care apelează la serviciilor noastre. Un lucru este cert, nu putem să refuzăm să tratăm bolnavii care au nevoie de cunoștințele noastre medicale”, a declarat dr. Vasile-Ioan Pop, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.
Lotico cu Sonico menajeri da top. Au testat 20 pacienți. Aproximativ. Exact au fost 21,14.si din păcate DOAR 4 or fost pe plus. La cadre medicale nu se testează, ca, vine armata și le ia manajariala. Da ei au luat Toate masurile. Adică or măsurat spitalu pa direcțiile solare. Mai puțin în vestiare unde asistentele stau ca oile în strung. Adică au distanta medicala de 1 centimetru. Asta e menajeriala cu toate conditiile
Felicitări domnului manager, Dr Pop Ioan – Vasile, și întregului personal medical al acestei unități spitalicești! 🙏