Vezi VIDEO
Padurile care au fost candva fala Maramuresului nu se inmultesc chiar la voia intamplarii. In cateva judete din tara, printre care si Maramuresul, la jumatatea anilor ‘70 au fost infiintate mai multe plantaje, suprafete cu arbori special selectati care sunt rezervati doar producerii de seminte. La Carbunar, locul din Maramures unde este amenajat acest plantaj, sezonul de recoltare a semintelor de arbori este in toi.
„Aici, de fapt, se recolteaza semintele din acest plantaj, seminte ameliorate genetic si am sa ma explic ce inseamna acest lucru, care se duc pentru a se crea viitoarele arborete in pepinierele silvice din Maramures, din afara judetului nostru si chiar in strainatate, in Germania au ajuns semintele din acest plantaj. Ziceam ca acest plantaj produce seminte ameliorate genetic. Asta inseamna ca inainte de a se planta, arborii din care provin aceste seminte, au fost selectati, avand calitatile cele mai bune. Noi ii numim «arbori plus». A nu se intelege «arbori in plus», pentru ca acestia au niste calitati in plus, referindu-ne la calitate, referindu-ne la productivitate, forma trunchiului, calitati tehnologice si nu in ultimul rand cantitatea de seminte pe care le produc”, a declarat Ioan Cosma, inginer Ocolul Silvic Baia Sprie, responsabil Regenerare paduri.
Nimic din acest plantaj, care are o suprafata de 10 hectare, nu a fost lasat la voia intamplarii. Incepand de la arborii care au fost pusi pana la modul in care sunt recoltate semintele. Totusi, pentru prima recolta, silvicultorii au asteptat mai bine de doua decenii.
„Nu este nimic la voia intamplarii, pentru ca acest plantaj a fost creat expres pentru acest lucru. Rolul lui este numai de a produce seminte, asa cum spuneam, ameliorate genetic. Este constituit din arbori altoiti, foarte important, arborii din care provin, au fost recoltate altoaiele, s-au altoit puietii in pepiniere, pe portaltoaie de brad, molid, specia respectiva, s-au produs acesti puieti. Au fost infiintate prin niste metode speciale care nu stam acuma sa le explicam si au ajuns sa fructifice, deci acesti arbori ameliorati genetic care produc semintele, au ajuns sa le produca la varsta de 20 – 25 de ani”, a mai adaugat Cosma.
Pentru fiecare hectar de pepiniera insamantat se folosesc 1.100 de kilograme de seminte. Nu toate insa germineaza, pentru ca pierderea naturala acceptata este de 15 procente.
Sursa: Ana Pop