In fiecare an, pe data de 22 mai este sarbatorita Ziua Internationala a Biodiversatatii. 2011 este Anul International al Padurilor – ”Biodiversitatea padurilor – Comoara vie a Pamantului”, fiind tema pentru acest an a Zilei Internationale a Biodiversitatii.
“Biodiversitatea” include toate organismele vii gasite in atmosfera, pe uscat si in apa. Toate speciile au un rol si furnizeaza “mecanismul de viata” de care noi depindem: de la cea mai mica bacterie din sol, la cel mai mare mamifer din ocean. Cei patru piloni de baza ale constructiei biodiversitatii sunt genele, speciile, habitatele si ecosistemele.
Din totalul de 3.869.455.000 ha acoperite cu paduri la nivel mondial, 1.035.344.000 ha se gasesc in Europa si 6.448.000 din acestea sunt prezente in Romania.
Padurile de conifere reprezinta 30,4% din suprafata totala a padurilor, iar cele de foioase 69,6%. Cele mai multe paduri sunt cele de fag (31,1%), urmate de cele de molid (22,9%), diferite specii de stejar (18,2%), brad (5%), pin (2,1%), alte conifere (0,9%) si alte foioase (0,5%). In afara fondul forestier national, mai sunt acoperite cu vegetatie forestiera 319.000 ha.
Un procent de 31% din paduri sunt incluse in reteaua nationala de arii naturale protejate.
Padurile sunt cruciale pentru biodiversitate si distribuirea serviciilor de ecosistem. Ele ofera habitate naturale pentru viata plantelor si animalelor, protectie impotriva eroziunii solului si inundatiilor, sechestrarea carbonului, reglementarea climatica si au o mare valoare recreativa si culturala.
In concluzie, putem spune ca, capitalul natural constituie sursa principala de servicii ecologice, produse economice, dar este si o parte de neinlocuit al patrimoniului nostru cultural si a istoriei noastre. Aceasta sursa trebuie mentinuta intr-o stare cat mai buna in beneficiul generatiilor prezente si viitoare.
Sursa: Viorel Iancu, director APM Maramures