Jumatate din padurile Maramuresului retrocedate fostilor proprietari nu sunt administrate si nici pazite corespunzator. Directia Silvica se ocupa de supravegherea lor o perioada de o jumatate de an de la semnarea procesului verbal de punere in posesie, fara nicio pretentie financiara de la noul proprietar, iar apoi sarcina cade in responsabilitatea noilor proprietari.
In Maramures, 100.000 ha de teren acoperit cu vegetatie forestiera au fost retrocedate cetatenilor, iar alte 55.000-60.000 de hectare urmeaza a fi cedate, pentru a se ajunge la 110.000 ha padure, cat a avut statul inainte de colectivizare. Solicitarile sunt mult mai mari, iar primarii nu mai au unde pune in posesie cetatenii. Silvicii ii sfatuiesc sa-i improprietareasca din padurea comunala. In prezent, aproape 50.000 de ha sunt nepazite.
Taxa pentru paza padurilor oscileaza intre 35 si 100 de lei/ha/an, in functie de ocol si de zona in care sunt amplasate. Proprietarii sunt obligati sa incheie contract cu o structura silvica autorizata (ocol privat sau de stat) pentru ca altfel risca sa fie sanctionati de ITRSV cu 1.000 de lei/proprietar.
Titlu din ziar:
50.000 hectare de padure din judet sunt nesupravegheate
3.191 de maramureseni au contracte de paza
Revista presei din Baia Mare – 6 februarie. Informatia zilei
Sursa: Vasile Gherman