Vezi VIDEO
Ciobanii din Tara Chioarului semnaleaza reaparitia lupilor la stane si se plang ca, desi constatate, pagubele cauzate de acestia nu le-au fost acoperite, conform legii. Inca din luna ianuarie, turmele mai multor crescatori de animale din zona Somcutei au fost atacate de lupi. Oamenii spun ca de aproape 20 de ani nu s-au mai raportat atacuri ale lupilor si ca, poate de aceea, nici macar cainii ciobanilor nu stiu cum sa reactioneze. Insa cea mai mare suparare a proprietarilor de oi consta in faptul ca nu au fost despagubiti pentru animalele sfasiate de lupi.
Lupii sunt protejati de lege, oile nu si primii par sa fi aflat asta, glumesc ciobanii din Tara Chioarului. Dupa ce timp de aproape doua decenii nu s-au mai confruntat cu atacuri ale haitelor de lupi la stanele din zona, proprietarii de ovine spun ca pierderile suferite in acest an, desi constatate de oficialitati, nu le-au fost acoperite inca. Insa speranta moare ultima.
„Poate ne da ceva, functie de cum a fost evaluat animalul…”, spune Vasile Buhaiu din Valenii Somcutei, „de la numaru’ 248”, unul dintre proprietarii aflati in asteptarea despagubirilor.
Pana si presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Maramures, Gheorghe Buda, a avut pierderi pricinuite de lupi. „Mie mi-au omorat in urma cu doi ani noua bucati, dintre care doi erau berbecuti norvegieni, o rasa de carne – produsii acestora avand o crestere mai mare decat la turcana noastra, traditionala”, a spus Buda.
Vasile Buhaiu a pierdut in acest an 25 de oi. „Am avut mari probleme cu lupii si autoritatile nu prea iau masuri. Lupu e protejat de lege, dar animalele noastre, nu! In 23 ianuarie, mie mi-a omorat 25 de oi. 19 le-am gasit moarte, iar sase nu le-am mai gasit niciodata”, a povestit Buhaiu.
Crescatorul de oi spune ca, deoarece pana acum nu s-au confruntat cu lupi in zona Somcutei, nici cainii de la stana nu stiu cum sa reactioneze. „Poate ii iau (n.red., pe lupi) ca fiind alti caini, nu stiu… N-or facut nimic cand o venit lupu’, cred ca nu o fost o haita, numai unu’ sau cativa, dar nu multi”, a mai explicat maramureseanul.
Daca, neobisnuiti, cainii ciobanilor nu apara turmele, frigul a rezolvat situatia, mioarele fiind reintoarse de pe pasunile acoperite cu zapada in ferme, de unde „pana da iarba” mai sunt scoase doar pentru a fi adapate.
Sursa: Catalin Vischi