Vezi VIDEO
Comportamentul pagubos al baimarenilor care distrug cosurile de gunoi, bancile sau locurile de joaca amenajate in municipiu este foarte greu de pedepsit, din cauza conditiilor impuse de lege. Politistii locali trebuie sa ii prinda in flagrant pe vandali pentru a putea aplica sanctiuni, ceea ce se intampla foarte rar. In acest context, pierderile materiale inregistrate lunar in oras sunt considerabile. Pe langa bunurile publice distruse mai sunt si cele furate, cum e cazul capacelor de canal, care ajung sa fie vandute la fier vechi.
Lunar, Serviciul Public Ambient Urban (SPAU) Baia Mare inventariaza zeci de pagube din cauza unor teribilisti sau din cea a hotilor care isi fac veacul prin municipiu. Daca o parte dintre bancile distruse mai pot fi reparate, in cazul capacelor de canal, autoritatile trebuie sa intervina urgent pentru a evita producerea unor accidente.
„Sunt furate capace de canal si, astfel, este pusa in pericol viata cetatenilor si a copiilor, care sunt neatenti si pot sa cada in canale. Lucrurile acestea se intampla atat in parcuri, cat si pe strazi. La fel, sunt distruse bancile si locurile de joaca. Ne trezim de multe ori dimineata cu banci sparte, rupte, cu copaci rupti”, a explicat directorul SPAU, Eleonora Ghete.
Potrivit conducerii Politiei Locale, in acest an nu au fost aplicate amenzi pentru distrugerea mobilierului stradal. Oamenii legii au aratat ca e dificil de probat vinovatia in aceste cazuri daca persoanene care produc pagube nu sunt prinse la locul faptei.
„In patrularile pe care le organizam zilnic, pe cele trei schimburi, se are in vedere si contracararea acestui fenomen. Din pacate nu am descoperit inca pe nimeni in flagrant care ar fi facut aceste fapte. Oricum, pot sa va spun ca exista HCL3402009 care pedepseste aceste fapte, amenda la persoanele fizice este intre 1.000 si 2.000 de lei iar la persoanele juridice intre 2.000 si 2.500 de lei”, a explicat directorul Politiei Locale Baia Mare, Gheorghe Popan.
In Baia Mare exista un spatiu special amenajat in cadrul SPAU, unde este depozitat mobilierul urban distrus. Bunurile care pot fi reparate sunt ulterior remontate in locurile de unde a fost ridicate dupa inregistrarea distrugerilor.
Sursa: Anca Popescu Glodan