Vezi VIDEO
Legislatia cu privire la gestionarea fondurilor de vanatoare trebuie imbunatatita. Modificari se impun si in privinta prevederilor legislative referitoare la obligatiile pe care le au proprietarii culturilor agricole cand vine vorba despre despagubiri atunci cand inregistreaza pagube lasate in urma de animalele salbatice. Aspectele au fost semnalate chiar de oficialii institutiilor abilitate, dupa ce in Maramures au fost sesizate in repetate randuri probleme cauzate de mistretii care au invadat culturile agricole.
Proprietarii de terenuri agricole din Maramures au semnalat frecvent faptul ca s-au ales cu pagube importante, dupa ce turme de mistreti au distrus hectare intregi de culturi. Pentru ca oamenii sa poata fi despagubiti mai usor, dar si pentru a elimina aceasta problema, reprezentantii institutiilor abilitate au fost convocati la Palatul Administrativ pentru a puncta masurile ce se impun. Concluzia unanima a fost ca legislatia din domeniu trebuie imbunatatita.
“Din pacate, in Maramures exista unele zone pe raza carora se produc pagube inseminate, mai ales in cazul culturilor agricole. Ce am constatat, vorbim pe contextul legislativ actual, care probabil ar trebui imbunatatit, mai ales ca e din 2008, pentru ca la un moment dat unele din obligatiile proprietarilor culturilor agricole sunt greu de indeplinit, ma refer de exemplu la obligatia proprietarului de a-si asigura paza culturilor agricole”, a declarat inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Cluj Napoca, Daniel Pop.
Si modul de organizare al vanatorilor ar trebui reglementat, astfel incat sa se ajunga la rezultate bune in privinta inlaturarii mistretilor.
“Am avut o serie de probleme, deoarece de la apusul soarelui nu se poate organiza vanatoare decat in grup restrans. Putin aici trebuie lucrat, ministerul ar trebui sa modifice aceste ordine si sa reglementeze modul de organizare al actiunilor vanatorilor, daca tot facem vanatori la mistret la culturi atunci sa putem facem vanatoare de mistreti la culturi pe timp de noapte, chiar cu autorizatii pentru grup mare pentru ca altfel rezultatele vor fi mai putin decat cele pe care le asteptam si problemele se vor rasfrange si asupra organizatorilor de vanatoare”, a spus presedintele Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Maramures, Ionica Pop.
Pe de alta parte, oficialii ITRSV au semnalat ca sincope exista si in cazul despagubirilor, deoarece legea prevede ca in termen de 24 de ore de la inregistrarea pagubelor trebuie anuntat gestionarul fondului de vanatoare sau primarul.
In plus, autoritatile locale trebuie sa convoace comisia de constatare si evaluare a pagubelor in termen de 48 de ore, insa de multe ori la nivel de judet aceste intalniri au avut loc dupa mai multe saptamani, ceea ce a eliminat din start posibilitatea despagubirilor. La toate acestea se adauga si birocratia din sistem care constituie de multe ori o piedica in calea acordarii despagubirilor.
Reprezentantii AJVPS Maramures au mai precizat ca intr-un an si jumatate au virat in contul pagubitilor 127.000 de euro.
Sursa: Camelia Tocaci