Vezi VIDEO
Fermierii de pe Valea Viseului reclama faptul ca in fiecare an inregistreaza pagube insemnate din cauza mistretilor care coboara pe culturile lor. Oamenii sunt decisi sa-si lase terenurile nelucrate, aratand ca activitatea lor devine nerentabila din cauza distrugerilor pe care le lasa in urma animalele. De cealalta parte, reprezentantii Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Maramures (AJVPS) spun ca proprietarii de terenuri agricole ajung sa fie despagubiti daca sesizarile care ajung la forurile superioare se dovedesc a fi justificate.
In fiecare an, agricultorii din diferite zone ale judetului Maramures se plang ca inregistreaza pagube in culturile agricole din cauza “invaziei” mistretilor. Fermierii de pe Valea Viseului considera ca pentru a evita efectele negative, deschiderea sezonului de vanatoare ar trebui sa inceapa din iunie si nu din august. Oamenii spun ca daca legea nu va fi modificata pentru a se da posibilitatea vanatorilor sa ia in bataia pustii mistretii chiar de la inceputul sezonului de vara, ei sunt decisi sa se lase de agricultura.
“Probabil ca ei coboara jos, nu le mai e frica de caini, nici de iluminatul public. Este bec pe stalp si gliganul iti intra in curte si iti mananca porumbul. Este apel crestinesc din partea fermierilor de pe Valea Viseului ca sa luam masuri pentru ca asa nu se mai poate. Oamenii n-or mai cultiva nimic sau oamenii vor abandona si nu vor mai lucra pamantul, vor apela la ajutoarele sociale”, a semnalat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Animale si Detinatori de Terenuri Agricole si Forestiere, Nicolae Misulec.
De cealalta parte, reprezentantii Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Maramures (AJVPS) spun ca in Maramures startul sezonului de vanatoare a fost dat mai repede in acest an, in urma unor aprobari speciale. Ei spun ca, tocmai de aceea, in ultima perioada au scazut si semnalele negative venite din partea proprietarilor de terenuri agricole cu privire la pagubele lasate in urma de mistreti.
“Semnalele in ultima perioada au fost mai putine, probabil ca este un semn imbucurator pentru ca noi am inceput sa facem vanatoare inainte de data de 1 august cand s-a deschis sezonul de vanatoare oficial, obtinand in acest sens aprobari pentru recoltarea mistretilor in extrasezon. Avem fonduri de vanatoare unde deja s-au recoltat acesti mistreti, iar in zonele unde s-au produs pagube, vanatoarea a continuat si cu data de 1 august, in conditii mai bune. Probabil ca este un lucru imbucurator faptul ca ne-au fost semnalate mai putine aspecte in acest sens, in ultima perioada”, a declarat presedintele AJVPS Maramures, Ionica Pop.
De altfel, in situatia in care fermierii inregistreaza pagube ei au posibilitatea sa fie despagubiti. Daca se constata ca gestionarul fondului cinegetic si proprietarul terenului si-au luat toate masurile necesare pentru a evita distrugerile din partea animalelor salbatice, la solicitarea primarului localitatii unde au fost inregistrate problemele, se intocmeste un proces verbal. Documentul trebuie sa fie aprobat de o comisie formata din trei reprezentanti ai Primariei, Agentiei pentru Protectia Mediului si Inspectoratului Teritorial in Regim Silvic si de Vanatoare. Procesul verbal e trimis apoi la ITRSV Cluj Napoca si de acolo ajunge la minister. Daca sesizarea e considerata justificata se acorda o despagubire financiara din fonduri speciale stabilite la inceputul fiecarui sezon de vanatoare.
Sursa: Camelia Tocaci