Vezi VIDEO
Specialistii din domeniul panificatiei estimeaza ca 70% din painea neagra aflata pe piata de consum este fabricata din… faina alba, colorata sintetic. Ratiunea falsificarii painii negre consta in obtinerea unui produs mai aspectuos si mai ieftin, dar si mai… nesanatos. In plus, din cauza „painii vopsite”, faina neagra, recomandata de nutritionisti ca fiind foarte sanatoasa, ajunge in… hrana animalelor.
Mare parte din painea neagra vanduta pe piata din Maramures este facuta din faina alba colorata cu extract de malt sau dintr-un amestec de faina alba si neagra. Vanzarea acestui tip de paine, cunoscuta in bransa sub denumirea „paine vopsita”, induce in eroare consumatorii, care nu mai citesc de pe eticheta lista ingredientelor, fiind convinsi ca daca au cumparat „paine neagra”, produsul are un continut mai mare de vitamine si substante minerale decat painea alba.
„Aceasta paine „vopsita” in negru este facuta din amelioratori, respectiv din anumiti coloranti, si faina alba. Rationamentul este ca acest produs, fata de painea neagra traditionala, are volum foarte mare, si cumparatorul… cumpara cu ochii, nu cu mintea. Insa el cumpara painea neagra pentru fibra, dar painea neagra vopsita sau ameliorata nu are acea fibra”, a explicat Ioan Maties, administratorul firmei de morarit-panificatie din Miresu Mare.
Practic, painea neagra „vopsita” se refera la culoarea produsului si nu, asa cum ar fi normal, la tipul de faina. „Falsificatorii” apeleaza la acest tertip pentru ca scurteaza timpul de productie, prin inlocuirea unor ingrediente naturale cu altele sintetice, iar produsul final, desi este unul artificial, este mai pufos, are termen de valabilitate mai mare si pret mai mic, ceea ce-l face atractiv pentru consumatorii neavizati. Din cauza painii negre fabricate din faina alba, faina neagra, recomandata de nutritionisti ca fiind foarte sanatoasa , ajunge in… hrana animalelor.
„Consumatorii trebuie sa stie ca painea neagra este mai aplatizata, nu creste foarte tare. In al doilea rand, painea neagra are culoarea bobului de grau. Iar in al treilea rand, sunt foarte-foarte putine brutarii care folosesc adevarata faina neagra. Asa cum sunt foarte-foarte putine mori care fac faina neagra. De ce nu fac faina neagra? Pentru ca n-o cumpara nimeni, consumatorii vor ca painea neagra sa fie mare si pufoasa, ceea ce e imposibil de produs din faina neagra! S-atunci o baga la tarate. Animalul este privilegiat comparativ cu omul, dar… asta e!”- a mentionat Maties.
Pana de curand, „painea vopsita” se colora cu caramel, insa dupa acesta a fost interzis, pentru ca favorizeaza aparitia diabetului, a fost inlocuit cu malt. Specialistii in nutritie au atras atentia, pana acum inutil, ca, in momentul procesarii painii, extractul de malt genereaza tot caramel. Insa in afara faptul ca painea neagra falsificata e daunatoare pentru sanatate, e si ilegala, in pofida faptului ca se gaseste in exces pe rafturile magazinelor alimentare.
„Cei care ar trebui sa ne faca lumina in alimentatia sanatoasa nu au o legislatie clara. De ce? Pentru ca probabil sunt foarte constransi de anumite grupuri de influenta. O spun cu toata responsabilitatea!”- e convins administratorul firmei de morarit-panificatie din Miresul Mare.
Insa sefa Oficiului pentru Protectia Cumparatorului (OPC) Maramures sustine ca producatorii de paine nu au nicio portita in lege.
„Legea e clara: daca pe eticheta scrie paine neagra, acea paine trebuie sa fie fabricata doar din faina neagra. Daca pe eticheta este trecut si faina alba si faina neagra, atunci denumirea trebuie sa fie „paine cu faina neagra”, nu paine neagra. Iar o paine facuta predominant din faina alba nu poate avea denumirea de paine neagra”, a declarat Olivia Ardelean, sefa OPC Maramures.
Pana cand autoritatile vor scoate in afara legii folosirea extractului de malt in fabricarea painii si pana cand comisarii de la Protectia Consumatorului ii vor determina pe producatorii de „paine neagra din faina alba” sa o retraga de pe piata, cei care tin la sanatatea lor se pot proteja singuri intr-un singur fel: citind eticheta si consumand paine neagra autentica.
Sursa: Catalin Vischi