Pâinea și celelalte produse de panificație s-ar putea scumpi din nou la finalul verii. Patronii din industria de morărit și panificație reclamă că plătesc mai mult pentru gaze naturale, energie electrică și pentru materia primă. Grâul de panificație e mai puțin și mai scump ca în alți ani, din cauza ploilor abundente care au redus calitatea recoltelor, spun fermierii.
“Aici sunt problemele de la ploaie și de la vânt care au culcat grâul la pământ. Uitați-vă ce se întâmplă, el, stând culcat, apare mucegaiul, iar grâul nu va mai fi de calitate”, spune Mihai Bacrău, care cultivă cereale pe 600 de hectare în județul Ilfov. Se aștepta la o recolta bogată de grâu după ce seceta de anul trecut i-a redus producțiile chiar și la jumătate. Dar ploile abundente din ultima perioadă i-au dat peste cap socotelile.
În țară, înainte de noua recoltă, prețul grâului de panificație a crescut deja cu peste 10% față de perioada similară a anului trecut, arată statisticile oficiale. Patronii din Morărit și Panificație și-au făcut calcule și nu exclud o nouă scumpire a pâinii și a altor produse finite. Mai ales că au costuri mai mari cu energia electrică și gazele naturale, dar și cu achiziția materiei prime.
AUREL POPESCU, preşedinte, Patronatul ROMPAN: “Preţul este foarte mare în acest moment, nemaiîntâlnit până acum la recoltare (…) peste 800 de lei tona de grâu. (…) Probabil grâul cu indici buni de panificaţie va fi rar şi scump. Dacă preţul se menţine la nivelul actual, probabil că în luna august vom vedea efectele în raft”.
Prețurile acestor produse au crescut deja în medie cu peste 4%, față de perioada similară a anului trecut, după cum reiese din statistici.