Tuica ardeleneasca are sanse de a intra pe piata europeana sub denumirea de ”palinka”, daca va respecta tehnologia si normele stabilite de Ungaria, tara care detine aceasta marca inregistrata.
Problema palincii a fost discutata azi, 14 august, la Sfantu Gheorghe, in cadrul unei intalniri la care au participat sefii Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) si Oficiului Maghiar pentru Brevete, in urma nemultumirilor exprimate de producatorii autohtoni care nu-si pot comercializa bauturile cu aceasta titulatura, desi folosesc aceeasi tehnologie.
Directorul OSIM Covasna, Adelina Stanciu, a declarat ca Ungaria, care pana acum a fost extrem de rigida in problema palincii ca marca inregistrata, da mai nou dovada de deschidere, existand sanse reale de a permite Romaniei sa utilizeze aceasta denumire, insa doar in anumite conditii foarte stricte, legate de materia prima utilizata si procedura de distilare.
Romanii ar putea primi dreptul sa produca palinca
Presedintele Oficiului Maghiar pentru Brevete, Bendzsel Miklos, a declarat ca la nivelul Uniunii Europene se lucreaza la un regulament prin care denumirea de ”palinka” va putea fi inscriptionata si pe produsele romanesti care vor indeplini standardele de calitate maghiare. Potrivit acestuia, in Ungaria se va deschide un Laborator de certificare a produselor, care va da unda verde doar palincii fabricate dupa reteta originala.
Palinca, recunoscuta ca produs unguresc protejat de Comunitatea Europeana, este o bautura din fructe suta la suta naturala, obtinuta printr-un proces de dubla distilare care ii confera taria specifica.
Palinka a fost transformata in brand maghiar
Ungurii, acuzati ca au furat marca, s-au aparat spunand ca romanii isi pot omologa bautura sub denumirea de ”tuica” si si-au vazut mai departe de treaba, promovand pálinka drept o bautura tipica.
In cofetariile si restaurantele din centrul Budapestei, dar si in celelalte orase si localitati din Ungaria, se serveste pálinka, insotita de materiale promotionale. Tot in centrul Budapestei s-a amenajat ”Casa palinkai ungare”, cu filiale si in alte localitati producatoare.
Herodot a pomenit de bautura dacilor in scrierile sale
Romanii spun ca palinca dateaza inca din antichitate, fiind adusa aici de celti si preluata mai apoi de daci, care dupa spusele lui Herodot ”aveau o puternica aplecare spre petrecerea cu bautura”. Atat de puternica, incat regele Burebista a trebuit sa taie o mare parte a viilor, dar nu si pomii fructiferi.
Aceasta bautura a dus si la mari conflicte. Rascoala lui Horea, Closca si Crisan, din anul 1784, a inceput cu nemultumirile motilor legate de faptul ca nu puteau sa mai vanda ori sa cumpere palinca decat de la negustorii autorizati.
Palinca veritabila se pregateste din vara si pana la sfarsitul lui octombrie
O palinka veritabila se obtine din fructele culese inca din vara, tinute in butoaie si zdrobite cu ajutorul unei masinarii cu roti dintate. La sfarsitul lui octombrie ori la inceputul lui noiembrie, vremea rece inhiba drojdia care, prin fermentatie, transforma zaharurile din fructe in alcool, dupa care se poate trece la fierberea bauturii in vetrele de foc cladite din piatra ori din caramizi.
Prima bautura obtinuta se mai fierbe o data in cazane ca sa capete acea tarie specifica, de aproximativ 50 de grade, ce face din palinca un veritabil rival al scotch-ului ori al coniacului.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult