Palincarii aflati in ilegalitate dau batai de cap autoritatilor. Din cei peste 6.000 de cazangii existenti in Maramures, doar circa 20 detin autorizatie de mediu pentru a putea functiona. Reprezentantii Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Maramures au semnalat, la randul lor, ca se confrunta frecvent cu cazuri de trafic cu alcool si fabricare de alcool si subproduse care nu sunt introduse in circuitul accizabil si impozabil. Si prefectul judetului Maramures, Sandu Pocol, a atras atentia ca are informatii despre zone unde “se produce la greu, alcool ilegal”.
Directorul coordonator al Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Maramures, Tiberiu Berindan, a explicat astazi, 24 februarie, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural ca institutia pe care o reprezinta se confrunta cu numerose cazuri de trafic de tigari si alcool. Institutia a ajuns chiar sa faca o “colectie” de autoturisme confiscate, pentru ca transportau alcool fara a detine documente de insotire a marfii si sigiliu vamal.
Daca alcoolul ajunge de cele mai multe ori sa fie valorificat, in urma efectuarii analizelor de laborator, tuica ajunge la “gunoi”. Mai exact, aceasta este distrusa, nefiind marca inregistrata, dupa cum a precizat directorul Directiei pentru Accize si Operatiuni Vamale.
Reprezentantii institutiei au mai semnalat ca sunt cazuri in care intampina probleme la controalele pe care le realizeaza la producatorii de alcool. Pentru ca proprietarii lipsesc de cele mai multe ori, acestia se vad pusi in situatia de a face cale intoarsa. Tiberiu Berindan spune ca ar fi nevoie ca accesul sa fie neconditionat si “fara prezenta reprezentantilor legali”.
Anul trecut, in urma a peste 530 de misiuni, echipele mobile ale directiei au confiscat bunuri in valoare de 754.000 lei, din care 9.000 de pachete de tigari, 750.5 litri tuica, 9 litri whisky, 1.057 litri bauturi spirtoase si 3.630 litri alcool etilic.
Problema alcoolului ilegal a fost semnalata si de prefectul judetului Maramures, Sandu Pocol. Acesta a precizat ca are informatii despre trei zone din judet unde “se produce la greu alcool ilegal”, respectiv Berinta, Seini si Somcuta Mare.
Si primarul orasului Tautii Magheraus, Anton Ardelean, este nemultumit de activitatea “cazangiilor”, aratand ca acestia, pe langa faptul ca genereaza poluare, creeaza si ”disconfort odorific”. Afirmatia primarului a starnit insa replica prefectului Sandu Pocol, care a afirmat, mai in gluma, mai in serios, ca in legatura cu acest “disconfort odorific”, “parerile sunt impartite”.
Directorul Agentiei de Protectia Mediului Maramures, Viorel Iancu, a declarat ca in cazul in care “palincarilor” li s-a dat autorizatie de functionare, vina apartine primarilor, pentru ca le-au eliberat avizul fara autorizatie de mediu. Asta pentru ca, din cei peste 6.000 de producatori de alcool inregistrati la nivel de judet, doar aproximativ 20 detin autorizatie de mediu.
Sursa: Camelia Tocaci